dimecres, 22 de març del 2023

Sant Llorenç de Montgai - Paret de la Formiguera - Via Esther - 18/03/2023

 La via Esther és una via de caire esportiu, però equipada amb espits on haurem d'escalar entre assegurances. Si entreu per la via Aberroncho us quedaran tres llargs ben bonics. 

Després de fer Los Hijos de Palau, hem baixat tranquil·lament caminant i hem tornat a pujar per fer aquesta via. Així hem fet una mica més d'exercici que sempre va bé. 


La nostra ressenya.


Pugem per la canal fins que ja veiem el primer parabol, aquí ens parem i comença l'Ita. El primer llarg de la via Aberroncho, com que és curt i anem amb cordes llargues ja empalma amb el primer llarg de la Via Esther. 


El segon llarg de la via Esther, comença més fàcil però les assegurances estan més distants, una escalada vertical ens farà gaudir de tot el llarg. 


Un cop superat el pas clau d'aquest segon llarg, anem a buscar els passos de la sortida que es veuen força drets.


Com no hi ha reunió, hem pujat fins la savina més propera. 


Avui no hi ha gent, així que ens parem una mica abans de començar a baixar. El paisatge s'ho mereix.

Aproximació: deixarem el cotxe en l'aparcament que hi ha per anar a les vies de la Formiguera, farem la mateixa aproximació pujant per la vall en direcció oest, creuar la via, i després passant per sota de les les primeres vies de la Formiguera baixarem una mica i ja veurem a la dreta la canal on comença la via. 

La Via: si bé la via Esther és prou bonica per si sola, especialment el darrer llarg, entrant per la Via Aberroncho fareu uns metres d'escalada  que segur que us agradarà. Recomanable. 

1er. llarg: 20 metres. IV, V, IV. 5 parabolts.  Pugem rectes fins a sota d'un ressalt que passem per sota en direcció a la dreta fins que trobarem la part més vulnerable que ens permetrà superar aquest sostret. Després pugem en tendència a la dreta, fins que trobarem una assegurança molt gran i és on farem la reunió. Aquest primer llarg és de la via Aberroncho.

2on llarg: 35 metres. IV. 3 espits i dos ponts de roca.  Pujarem per un esperonet fins arribar en un replà on farem la reunió. A l'esquerra veureu els parabolts de la via Joe Bonnamassa i la dreta hi ha la nostra via. 

3er. llarg: 40 metres.  V+, 6a, 6a+, II.  Sortim per la dreta a buscar un espit que veurem uns quants metres més amunt, després seguirem verticals per una bona placa fins a l'alçada d'una savina que ens quedarà a la dreta, aquí trobarem un pas on haurem de tibar fort. Un cop superat anirem a buscar una savina a la nostra esquerra, sobre mateix veurem un espit i un parabolt que ens asseguraran molt bé la sortida. Aleshores, només ens quedarà uns metres fàcils fins a trobar una bona savina i assegurar al company.

Descens: des del cim anirem en direcció a l'est i per un corriol baixarem fins a la via del tren, passarem per un túnel per sota de la via i després seguirem el camí que ens portarà a l'aparcament. 

Material: 10 cintes exprés + R. Via equipada.

Via Esther: oberta per J. Marmolejo 5/2/94

Via Aberroncho: oberta per  D. Domínguez, M.A. García, Juan Gutierrez, 9/06/2012

Apa a escalar que el món s'acaba!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixeu un comentari i us contestaren tan aviat com puguem