dilluns, 1 d’agost del 2022

Balneario de Panticosa - Pared de la Tuberia - Via Roca por un Tubo - 27/07/2022

 Per diverses raons; equipament, aproximació no massa llarga, dificultat obligada assumible, i una mica d’ambient, l’han convertit en una clàssica del sector. A nosaltres ens feia gràcia fer-la des de que vàrem fer la via del costat esquerra “ Pa Ti es la Via” i vàrem veure unes cordades que la repetien  



Llevar-se d'hora ofereix l'oportunitat de gaudir de les primers llums. 


Veure el reflex dels cims en aquest petit llac, no té preu. Ha estat només uns moments, però parar-se i concentrar-se en aquesta llums ja paga l'excursió. 


La Paret de la Tubería des de baix del Balneari. 


El peu de via està senyalat amb les típiques cintes que deixa aquest grup. 


Una primer llarg dona pas a un segon que és purament de tràmit. 


El tercer llarg comença fàcil per trobar un ressalt bonic abans d'entrar a la reunió.


Si, la placa es ben tombada, però aquí és on trobarem la màxima dificultat de la via. Haurem d'aprofitar qualsevol rugositat que sapiguem veure per progressar. 


Ja quan la cosa es suavitza aprofitem per fer aquesta foto de dalt a baix. 


Després de la placa trobarem una entrada ferma a la reunió. 


Entrant a la reunió.


Després de fer la curta xemeneia fem aquesta foto on podem veure la reunió.


El sisè llarg és força bonic amb un pas picant a la meitat i una entrada molt ferma a la reunió. 


El darrers metres abans d'entrar a la reunió. 


El setè llarg, des de sota, impressiona, doncs es veu força dret, fins i tot desplomat, després un cop hi ets ens trobarem un llarg molt ferm. 


Ara ja ens comença a tocar el sol, de fet no hem passat gens de calor. 


Iniciant el 8è llarg, uns passos de flanqueig amb un pas finet. 


Entrant a la vuitena reunió, ara només ens queda un llarg més que és una grimpada. 


Foto cim. 

Durant l'ascensió hem coincidit amb dues cordades que ens ha agradat molt de trobar-nos, en Pep i en Joan (Rebeco) ,i l’altre Pep i en Julio,  són gent amb anys de roca i això és nota. Gràcies per marcar-nos el camí.


Aproximació: des de la Casita de Piedra agafarem el GR que puja a Bachimaña, passarem el mirador i seguirem fins que trobarem una cruïlla on anirem a la dreta. Ràpidament veurem que el camí baixa per creuar el riu per un petit pont. Seguirem el camí que puja i va fent ziga zagas, creuarem la Tuberia dos cops. Uns metres després de passar per segon cop la tuberia, agafarem un corriol a ma dreta que puja fins un collet on ja veurem a sobre nostre la via. Ara només ens queda pujar per un blocs en tendència a l’esquerra i després ja rectes fins al peu. 

La via: itinerari molt ben trobat, ben equipat i en llargs de placa i altres força atlètics que us faran gaudir d’una bona escalada. 

1er. Llarg: 40 metres, IV+. Sortim verticals per agafar un diedre oblic en tendència a la dreta per després pujar verticals per la placa fins a la reunió.

2on. Llarg: 35 metres II/III. Pujarem grimpan fins un gran pi, després per una placa fàcil fins a la reunió.

3er. Llarg: 40 metres. III+, V-.  Sortim per l’esquerra per una placa que poc a poc es va posant dreta. Passos bonics en el tram més dret.

4art. Llarg: 40 metres. V, 6a, V, V+. Pugem per una placa molt fina, on haurem de saber aprofitar qualsevol rugositat, després del 4art. parabolt la cosa afluja fins que agafarem una fissura en passos molt atlètics i ben trobats. La reunió és dintre de la xemeneia. 

5è. Llarg: 35 metres. IV, IV+. Superem la curta xumeneia on millor portar la motxilla penjada, després anirem a la dreta a buscar un pi sec, aquest tram hi ha força herba. Tot seguit pujarem per una placa amb passos molt agradables.

6è. Llarg: 40 metres. IV+, V, 6a, V.  Sortim per una placa amb passos que van augmentant de dificultat, fins arribar en un diedre curt on ens costarà mes de superar, es un pas estrany de posar-hi, peró no és obligat, després seguim per la placa amb passos molt elegants i bonics.

7è. Llarg: 25 metres. V, V+, 6a. V. Sortim per l’esquerra de la reunió i anem pujant per una placa fins arribar a un bec de roca, aquí anirem a la dreta per un tram desplomat i amb molt bones presses, d’aquí seguirem verticals superan un ressalt fins a la reunió  

8è. Llarg: 20 metres, V, IV, III. Sortim per l’esquerra amb passos finets per després continuar per terreny vertical i més senzill fins a la reunió.

9è. Llarg: 45 metres. I/II. Grimpada fàcil fins el cim.

Descens: podem baixar per l’esquerra direcció a Bachimaña, fins que girarem per anar al costat dels llacs i trobar el camí de baixada. També podem baixar per la dreta, primer unes zigazagues ens portaran fins una tuberia que seguiren, passarem un parell de petits túnels; un cop passat el segon i uns metres més endavant trobarem un corriol molt bo que ens baixarà directa al balneari. Avui nosaltres hem baixat per aquí i hem estat 1h i 15 minuts, 

Material: via equipada només haurem de portar 16 cintes + R.

1a. Ascensió: Luis Royo, Julio Bernadé, 29/8/2016.

Dif: 6a, obligada V+. 

Apa a escalar que el mon s'acaba!!!


2 comentaris:

  1. Es veu molt xula aquesta via. Preciosa la foto del llac

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Pilar, és una clàssica de la zona i és força bonica. La foto del llac, és casualitat del moment i aprofitar-ho.

      Elimina

Deixeu un comentari i us contestaren tan aviat com puguem