divendres, 22 de març del 2024

La Saca Gran o l'Agulla d'en Dionís- Via Aresta Brucs - Regió d'Agulles - Montserrat. 21/03/2024

 Si esteu al Refugi d'Agulles i mireu en direcció nord-oest quedareu meravellats al veure l'agulla més esvelta d'aquesta zona. La seva via Aresta Brucs és una gran clàssica d'aquesta regió que tot escalador montserratí l'escalarà en més d'una ocasió. Aquesta agulla és La Saca Gran també anomenada l'agulla d'en Dionís i és molt freqüent veure-hi alguna cordada.

Durant els anys he aconseguit fer 6 vies diferents, però la via que he repetit en més ocasions ha estat la via Aresta Brucs. 

Després de fer l'Aresta Brucs de la Miranda de les Boïgues anem a complimentar el matí amb la Saca Gran.

La nostra ressenya.


La Saca Gran és una de les agulles més boniques d'aquesta vessant. 


La Ita en el primer llarg


Progressant pel primer llarg, poc abans d'entrar a la reunió. 


Iniciant el segon llarg. 


Entrant a la segona reunió. 


Anant a buscar la llastra, sempre m'ha semblat que està apunt de caure. 


Aquest tram li dona un encant especial en aquest llarg. 


Una cordada al cim de l'agulla de l'Arbret.


Derrers  metres abans d'arribar al cim. 

Aproximació: des del Coll de la Portella agafarem un corriol que sur direcció nord, farem una petita grimpada i passarem per sota de l'agulla La Portella Petita, anirem seguint les marques vermelles i ens portaran fins sota de l'agulla del Sol Ponent. Ara ens tocarà remuntar un tram complicat gràcies a unes cordes fixes, seguirem pujant pel costat de l'agulla del Capdamunt i, de cop hi volta, ja la veurem imponent al davant nostre, només haurem de seguir uns metres més fins al peu de via.

La via: una gran clàssica de la Regió d'Agulles que sense dubtes ens deixarà meravellats, tant pel traçat de la seva via, com les bones vistes que podrem gaudir quan arribem al cim.  Molt recomanable.

1ª Llarg: 30 metres. III, IV.  1 parabolt i 1 pitó.  Des del peu iniciarem un flanqueig ascendent a la dreta fins arribar a una alzina, des d'aquí ja arribarem al parabolt que ens assegura els primers passos de la fissura que seguirem fins a trobar 1 pitó, després farem un flanqueig a la dreta per entrar a la reunió.

2on. Llarg: 30 metres. IV+, IV. 3 pitons i 2 parabolt. Sortim per l'esquerra de la reunió en passos finets fins a trobar el 1er parabolt, després seguirem vertical i trobarem un pitó, tot seguit ja veurem que hem d'anar a la dreta on veurem 2 pitons, després tornarem un xic a l'esquerra i trobarem 1 parabolt que ens assegurarà fins arribar a la reunió.

3er. Llarg: 25 metres. II, IV, IV+,IV.  2 parabolts i 1 burí. anem en diagonal a la dreta fins situar-nos sota d'una gran llastra que superarem per la seva dreta i després seguirem vertical fins el cim.

Descens: ràpel de 15 metres per la cara nord-oest, i després baixarem per la canal fins al peu de via.

Material: 6 cintes exprés i alguns friends mitjans. 

1ª. Ascensió: Joan Cerdà i Jordi Riera, el 7/9/1958

 Apa a escalar que el món s'acaba!!

4 comentaris:

  1. Fa poc que la vaig fer i al segon llarg, abans dels dos pitons junts, vaig trobar un bolt i un altre pitó.

    ResponElimina
    Respostes
    1. jo no ho vaig trobar, no sé si és que no hi són o que no els vaig veure.

      Elimina
    2. Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.

      Elimina
  2. un cop mirat els apunts de l'anterior ocasió i comentat amb els companys he vist que tenies raó. He fet els canvis - Moltes gràcies.

    ResponElimina

Deixeu un comentari i us contestaren tan aviat com puguem