dijous, 5 de gener del 2023

Peña Rueba - Punta Varella - Via: Reina de los Mallos - 03/01/2023

Aprofitem que tenim un parell de dies lliures de compromisos, per anar a terres aragoneses i per fer algunes vies que tenim com a pendents i així farem les primeres escalades d'aquest any 2023.

Quan vaig llegir la introducció en el blog de Sueño Vertical, que tot seguit reprodueixo, ja ens varen venir ganes d'anar-hi. 


"Cuenta la historia que, a principios del siglo XII, durante un período de unos 15 años, hubo una reina, llamada Berta, que reinó en lo que popularmente se denomina "Reino de los Mallos" (Agüero, Murillo, Riglos, Marcuello, Ayerbe, Sangarrén y Callén). Adquirió esa autoridad a la muerte de su esposo Pedro I de Aragón, y con el consentimiento de su cuñado Alfonso I de Aragón, que le permitió gobernar sobre ese territorio."

Aquesta via va ésser oberta com homenatge en aquesta reina. 



Us deixem la nostra ressenya. 


Des de l'aparcament podem veure perfectament la Punta Varella i la via, així com també la seva aproximació.


Per fer l'aproximació més tranquil·la hi han posat unes bones cordes fixes.


El peu de via està al fons d'una canal, per sort ja hi toca el sol i si està bé. 


Iniciant el primer llarg que va per l'esquerra de la canal, deixant uns parabolts que van encara més a l'esquerra que són de la via Del Lukas. 


Uns petits ressalts li donen color en aquest primer llarg. 


Superant el mur del segon llarg, una escalada bonica i molt bona roca. 


En el segon llarg un cop superat el mur que fa un esperonet molt bonic. 


Iniciant el tercer llarg de la via i el més fàcil. 


El quart llarg per les plaques de l'esquerra de la canal. 


Reunió en una gran cova al peu d'una xemeneia espectacular. 


Passos bonics sortint de la cova. 


Quan les cames ja no donen per anar en X, ens situarem a la placa. 


Per superar un segon ressalt ens hem d'aprofitar les dues cares de la paret. 


Sortint de la xemeneia, ara ja en diedre. 


Un bonic esperonet ens permetrà anar guanyant metres sense tocar la canal.


Arribant a un ressalt abans d'entrar a la reunió on hi ha el pas de la tirada. (No obligat) 


Iniciant el setè llarg molt ben trobat. 


Escalar amb aquest "bolos" dona gust. 


Observant els voltors que sembla que ens estiguin esperant. 


Darrer llarg, un xic descompost, però ja és el de sortida. 


Bonic de mirar avall i gaudir del paisatge. 


Arribar el cim amb aquesta vista no té preu. 


Molt contents i satisfets en fem aquest foto en el cim amb el fons dels Mallos de Riglos on tants cops hem escalat.

Aproximació: venint d'Osca i quasi al final del poble de Morillo de Gallego, surt una carretera que porta al poble, a la primera trenca agafarem la de la dreta i arribats a dalt veurem un pàrquing a la dreta, i tot seguit surt una pista de terra a la dreta que seguirem fins arribar al pàrquing al costat d'una gran bassa.

Des d'aquí seguirem per la pista fins a trobar un corriol (Fita) a la dreta, que el seguirem tot guanyant alçada fins arribar a sota el Mallo La Calva ,  després seguirem per sota de les vies del Mallo La Mora fins arribar al peu de la "Ferrata Sur", seguirem per un corriol marcat que primer puja una mica i després baixa (cordes fixes) fins arribar a la canal de l'inici de la via, on veureu les inicial RM. Des del pàrquing, de 45 minuts a 1 hora. 

La Via: itinerari de 8 llargs, molt lògic i amb passos bonics, molt bon equipament, roca en general molt bona i en un lloc tranquil, fora de l'aglomeració que hi ha al Mallo la Mora . Via totalment equipada. Molt recomanable. 

1er. llarg. 25 metres V. Pugem per la canal i anem a l'esquerra, deixant uns altres parabolts que van més a l'esquerra, després superem uns ressalts i fem reunió en un boix.

2on llarg: 35 metres. 6a, IV+. Pugem uns metres per una corda fixa i després superarem un mur molt bonic, per entrar en un terreny ja més fàcil fins a la reunió.

3er. llarg: 35 metres. III, IV-. Sortim per l'esquerra de la reunió i anem en diagonal a l'esquerra fins a una gran alzina on farem la reunió.

4art. llarg: 35 metres. IV, V, IV. Pugem per l'esquerra de la canal per una placa, al final entrarem a la canal fins a la reunió en una gran cova.

5è. llarg: 25 metres. V+. Sortim verticals amb passos en X, després en situarem a la placa per possar-nos en diedre per superar un petit ressalt i després vertical fins a la reunió. Un llarg preciós. 

6è. llarg. 25 metres. V. 6a. Pujarem per un esperonet per evitar la canal, després anirem sota d'un ressalt que un cop superat trobarem la reunió a l'esquerra.

7è. llarg. 35 metres. IV, V+, IV. Sortim verticals en tendència a la dreta fins que creuem la canal i entrem a la placa de la dreta que ja no deixarem fins a la reunió.

8è. llarg. 45 metres. IV+, Aquesta tirada anirem en tendència sempre a l'esquerra, deixant a la dreta alguns parabolts que pugen d'altres vies. Reunió poc abans d'arribar al cim. Ara només ens quedarà una grimpada fàcil. 

Descens: des del cim anirem en direcció oest i trobarem un cable que ens assegurarà la baixada fins un coll, després pujarem una mica i ja ens trobarem la "Ferrata Sur" que seguirem fins a trobar el camí de pujada per sota de les altres vies.

Material: 16 cintes exprés + R.

1ª Ascensió: Sueño Vertical 2021.

Apa a escalar que el món s'acaba!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixeu un comentari i us contestaren tan aviat com puguem