diumenge, 23 d’octubre del 2022

Alt Urgell - Cinglera dels Espluvins - Paret Bucòlica - Via Terra de Dinosaures - 22/10/2022

 Feia dies que volíem quedar amb la Montse, i el Sergi i per fi ho hem aconseguit, al final també s'ha apuntat l'Adri, així que com més siguem més riurem. 

Acordem anar a la Paret Bucòlica, i nosaltres de seguida teníem clar quina via volíem repetir; La Terra de Dinosaures que tot hi que l'hem fet en un parell d'ocasions, el record és molt bo i no ens fa res repetir-la.

Quan arribem a l'aparcament resulta que comença a ploure, no sabem que fer, així que ens arribem a Coll de Nargó que hi ha una trobada d'escaladors, quan arribem hi trobem tanta gent i que ràpidament girem cua i tornem a l'aparcament amb el convenciment que el temps milloraria. 


La Paret Bucòlica, tot i no ser massa llarga des de la carretera fa patxoca. 


Iniciant la via.

Quan arribem a peu de via tenim una cordada de tres que ja ha començat i després n'arriba una segona. Per tal d'evitar una concentració en Sergi, la Montse i l'Adri es posen a la via del costat, Bàlsam de Tigre, així ens anirem veiem els uns als altres. 


En Sergi en el primer llarg. 


Arribant a la reunió després d'un pas que m'ha costat. Quan repeteixo una via, és quan noto més que amb els anys la cosa canvia. 


El Sergi ens fa aquesta foto a la primera reunió. 


El segon llarg ja em fa passar el fred, doncs que una bona tibada per situar-te, sort que la roca és sensacional.


Mentre la Montse va progressant per la via del costat. 


L'Ita en plena feina del tercer llarg, el principi senzill però poc a poc es va complicant. 


Entrant a la placa on ens ho haurem de mirar. 


L'Adri a la segona reunió de la Bàlsam de Tigre content perquè s'ho ha passat de conya en aquest llarg.


Mirant a baix dona molta tristesa veure com està el pantà de buit, el caudal que baixa és molt petit per les dimensions d'aquest embalsamen. 


Arrencant la quarta tirada, la més curta però també la més difícil. 


L'Ita poc abans d'entrar en el tram difícil. 


En plena feina per superar el 6a. 


Sortint de la quarta reunió, els primers metres són difícils i força finets.


Descansant en el cim mentre esperem els companys. 


La nostre ressenya

Aproximació: Venint d'Oliana, passarem tres túnels i abans d'entrar en el quart ens desviarem a la dreta per agafar la carretera vella, a uns 300 metres trobarem l'aparcament. Des d'aquí tenim dues opcions, agafar la canal que surt uns metres abans d'arribar a l'aparcament fins que estem a l'alçada de la paret i després anar a la dreta fins a peu de via, o seguir uns 300 metres més caminant per la carretera fins que veurem un corriol que enfila vertical seguin la paret i en uns 20 minuts serem a peu de via. El pi amb moltes branques seques i les inicials a peu de via us indicaran on heu de començar.

La Via: itinerari de 5 llargs, ben equipat, amb molt bona roca on podrem gaudir d'allò més. Molt recomanable.

1er. llarg. 30 metres. 7 parabolts, IV, V, V-, V+ Pujarem per una especie d'esperonet curt fins el primer parabolt, després anirem trobant un parell de plaque sent la més difícil la darrera abans d'entrar a la reunió, on ens ho haurem de mirar bé per superar-la.

2on. llarg. 30 metres. 7 parabolts. V+, V.  Sortim per l'esquerra i ràpidament ens trobarem amb un ressalt a superar, les presses de mans són generoses però la tibada hi és, després seguirem per la placa ben vertical que sembla més difícil del que és, doncs a mida que t'hi vas posant vas trobant bones presses per superar-la. En algun pas, podrem fer Ao si anem justos de grau o no ho veiem clar.

3er. llarg. 35 metres.  7 parabolts. IV, V, V+, IV.  Sortim verticals per un diedre fins que ens situem sota d'un petit ressalt amb una fissura que superarem i entrarem en una placa fina difícil que ens portarà a un terreny fàcil abans d'entrar a la reunió.

4art. llarg. 25 metres. 8 parabolts i una savina. Per sortir de la reunió ja haurem de fer una bona tibada, però amb bona pressa, després seguirem per unes plaques verticals fins arribar a una savina on hi posarem una baga. D'aquí anirem un xic a l'esquerra i després vertical a la dreta per entrar en una placa amb un pas llarg i difícil. 

5è llarg. 45 metres.  5 parabolts i 1 savina.  Sortim de la reunió per una placa fina i molt difícil fins arribar en una savina, després la paret ja perd verticalitat i per terreny no massa difícil arribarem al cim. Reunió en una alzina.

Descens: pujarem per un corriol marcat en fites que ens portarà en un collet, després baixarem arran de la paret fins arribar a la canal que seguirem fins a la carretera. De 30 a 45 minuts.

Material: 12 cintes exprés, 1 baga savinera, + R.

1ª Ascensió: Xavier Grané i Marcel Lavaquiol, 30/11/2017

Apa a escalar que el mon s'acaba!!

4 comentaris:

  1. Molt bona elecció felicitats! I molt bones fotos i ressenya com sempre

    ResponElimina
  2. Enhorabona ! aquesta te molt bona pinta, me la vaig mirar tot fent la Bàlsam, a veure si aquest hivern m'hi apropo. I sí que fa pena veure el Panta tant buit....

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Jaume!! Segur que t’agradarà. Manel & Ita

      Elimina

Deixeu un comentari i us contestaren tan aviat com puguem