dimarts, 10 de maig del 2022

Marroc - Anti Atles - Samazar Valley - Safinah - Central Buttress - Via Scimitar Ridge - 27/04/2022

 
Itinerari en el Central Burttress - Via Scimitar Ridge

Seguim amb el criteri que fins avui ens ha donat bon resultat. Seleccionem les vies amb el criteri de la dificultat i també que tingui les 3 estrelles, addicionalment mirem el llibre de piades de la Kasbah si hi ha bones referencies. En el cas d'avui el que més ens ha impressionat és la foto de la guia, on podem veure una foto on hi ha quatre grans agullots,  on els tres primers hi marca uns esperons molt bonics de 270 metres. 

Ens costa trobar d'on han fet la foto, però quan baixem anem uns quilometres enrere i aconseguim una visió similar però amb llums de tardes.

Tornem a la Samazar Valley, aquest cop bastant més lluns, passem un segon coll i quan comencem a baixar quedem totalment sorpresos per la gran quantitat de parets i de la llargada de la mateixes. 


Peró tot mirant parets, no ens donem compte i ja estem a la trenca que ens portarà al poblet de Ogogn, seria un poble més del que hem vist aquests dies, però és diferent doncs està al peu d'aquests grans agullots que s'alcen imponents en direcció al cel blau que avui podrem gaudir.


El nostre esperó. 


Només començà, en Ferran i en Rafel ja veuen que l'itinerari tindrà un escant especial. 


Tot seguit ens hi posem nosaltres, la pressa invertida li dona una mica més de dificultat. 


Després d'un tram fàcil trobem un ressalt vertical i difícil, però una bona fissura facilita la seva escalada. 


Un pas llarg, fa que a l'Ita ho tingui que provar un xic més a l'esquerra i més difícil. 


Mirant com resoldre el pas. 


Un segon llarg més senzill ens permet guanyar alçada ràpid. 


La primera reunió.


Un tercer llarg preciós ens portarà sota d'un bon sostre. 


La roca roja ofereix una bona adherència 


Entrant a la tercera reunió. 


Superar el sostre no és cosa fàcil, però gràcies a una molt bona fissura de mans,  el podrem passar de dreta a esquerra i al final haurem de fer una bona tibada per acabar de superar-lo. 


Després seguirem per una placa fina, però amb una fissura que ens facilita una escalada divertida. 


Després una petita xemeneia difícil de protegir bé, però la qualitat de la roca de la banda esquerra permet pujar molt bé. 


Un altra llarg de diedre molt bonic. 


Mirant per on anirà la darrera tirada. 


La primera part del darrer llarg va per una placa que pujarem amb lleugera tendència a la dreta, amb una roca excel.lent, sembla impossible que es pugui pujar per un lloc tan agradable. 


Després anirem a sota d'uns sostre que passarem gràcies a una lletja.


L'Ita respirant aire de cim 


Ara si ja hi som. 


Gaudint de la grimpada final. 


Foto cim, ben contents amb els companys Ferran i Rafel. 


La nostra ressenya.

Aproximació: des de la Kasbah Tizourgane anirem fins Ida Ougnidif, al sortir del poble agafarem la trenca a la dreta que seguirem fins Ighir on deixarem a l'esquerra la carretera que a la Afantizar Valley. 

Anirem baixant per la vall fins que en un revolt trobarem l'indicació del poble de Ogog, ara seguirem per la pista que passa per sobre del poble fins que en un revolt podrem deixar el cotxe sense molestar a la gent del poble.

Després seguirem per la pista i veurem que al cap d'uns metres es converteix en un corriol que seguirem fins que estem a la vertical de l'esperó que pujarem camp a traves fins la canal de la dreta. Fem una grimpada i entrem a l'esquerra on trobarem un petit replà per equipar-nos.  20 minuts des del cotxe. 

La via: esperó molt marcat que poc a poc anirem descobrint gràcies a les tirades tan boniques que hi trobarem. Hi ha un llargs que són una passada de bonics i ben trobats. 

1er. llarg: 40 m. IV+, III, IV+. Sortim anant a buscar el fil de l'esperó passant per un ressalt de pressa invertida que va d'esquerra a dreta, un cop superat aquest tram, entrarem en un tram més fàcil fins sota un ressalt que superarem per un placa molt vertical però amb una molt bona fissura. Reunió en uns blocs en una especie de petit collet.

2on. llarg: 55 m. IV.  Seguirem per l'esperó amb una tirada ben llarga.

3er. llarg: 45 m. IV+. Pujarem per la placa que forma l'esperó anant a buscar una reunió a uns 10 metres sota del sostre que ens barra el pas.

4art. llarg: 25 metres, V, IV+ . Pugem rectes fins a sota del sostre on trobarem una bona fissura per les mans que ens permetrà flanqueja de dreta a esquerra i amb passos potents ens posarem sobre el sostre, després seguirem una fissura molt bonica fins a la reunió.

5è. llarg: 20 metres. IV. Pugem per una xemeneia fins sota d'un gran bloc que passarem per la dreta. La reunió la farem sobre aquest blog. 

6è llarg: 25 metres. IV+. Seguirem vertical per un diedre i al final anirem a l 'esquerra a fer la reunió.

7è llarg: 55 metres. IV, IV+, V. IV.  Des de la reunió veurem una placa molt vertical i que sembla difícil de seguir, però si anem pujant en tendència a la dreta ho anirem trobant. Arribarà un moment que ja pujarem vertical i  tendència a l'esquerra per anar sota d'un gran sostre, on trobarem una lletja que seguirem a l'esquerra fins que trobarem unes plaques que ens permetran arribar al final de les dificultats.

Descens: des del cim anirem baixant en direcció nord per unes plaques llices fins arribar a una fita, aquí anirem totalment a la dreta fins a trobar una altra fita, però aquesta totalment pintada de blanc.  Des d'aquí trobarem un corriol brut per anar baixant i anar a buscar ell coll format pel The Fortress i el West Buttress on surt un corriol molt marcat que ens portarà altra cop al cotxe. 45 minuts, 

Apa a escalar que el mon s'acaba!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixeu un comentari i us contestaren tan aviat com puguem