dimecres, 11 de maig del 2022

Marroc - Anti Atles - Com anar-hi. 28/04/2022



Parets que enamoren

Intentarem fer un resum de les coses més interessants per que pugueu gaudir d'aquesta àrea d'escalada tan interessant.

Com anar-hi? 

Anar aquesta zona és relativament fàcil doncs sortint de les 17h de casa acabareu dormint a la Kasbah que és el centre d'operacions.

Vols: Ryanair vola els divendres i els diumenges de Barcelona a Agadir  i els vols de tornada són els mateixos dies, ja que és el mateix avió que fa Agadir Barcelona. Això vol dir que podeu passar 8, o 10 dies en funció la combinació que feu. Penso que ja són suficients per tenir una idea de la zona.  El cost és d'uns 90 € total, (anada i tornada) embarcant el petate fins a 20 kilograms i assegurança completa d'anulació.  (70 vol i 20 Assegurança)

Lloguer de cotxe: En el mateix aeroport podreu llogar un cotxe, no cal que sigui un 4X4, doncs de pistes n'hi ha ben poques. Nosaltres no crec que féssim més de 200 quilometres amb tots els dies. Nosaltres vàrem llogar un Dacia i ens va anar molt bé. El cost amb assegurança a tots risc uns 400€. Atenció si feu la reserva per internet, cal vigilar que sigui a tot risc, si és en franquícia i penseu canviar-ho a destí, l'agència no en vol saber res i et fa contractar una altra assegurança. També us faran fer un dipòsit de 3600 dírhams que són uns 360€, ho podreu fer amb targeta de crèdit i a la tornada us ho anul·laran. 

Estança: Nosaltres vàrem estar a Kasbah Tizourgane, un lloc on estareu molt ben atesos per en Jamal i Malika, podreu dormir en habitacions que estan molt bé, duches, aigua calenta, etc.. Podreu fer mitja pensió, dinar, esmorzar, i els tes, aigües per veure, per 50€ dia. No hi ha ni vi, ni cerveses, si en voleu les haureu de comprar a l'aeroport.  Si voleu també us prepararan un pic-nic per 5€ dia. Entrepà marroquí i una fruita. Tot seguit us deixo l'adreça:

*TIZOURGANE KASBAH*
Guest House -  Jamal Moussalli Family-
 PB. 63 Idaougnidif 87402 Ait Baha Tioulite (Route Agadir to tafraout)
 
Tel / whatsap: 00212661788475

tizourganekasbah@gmail.com

Us podreu comunicar amb ells per fer la reserva tant per correu com per whatsap. Sempre tarden una mica. 

La Kasbah està molt ben situada per anar a qualsevol zona d'escalada, sempre estareu entre 20 minuts i 45 minuts en cotxe. 

Per arribar a la Kasbah, haureu d'agafar direcció  Biougra i després direcció Ait Baha i fareu uns 80 quilometres fins arribar-hi. Us anirà bé portar un mapa de carreteres del Marroc.


La Kasbah Tizourgane. Porten 20 anys treballant-hi en la reconstrucció, penseu que abans hi vivien 20 famílies. 


Feu que els propietaris us facin una volta guiada, val molt la pena per conèixer la seva història 

WI-FI: la Kasbah té wi-fi però segons les hores, al vespre sempre us podreu comunicar sense problemes.

Telèfon: hi ha cobertura a la majoria de les valls, doncs està més estesa la cobertura de mòbil que la fixa.

Equipament: les vies estan sense res, ni a les reunions. Cal portar la guia per localitzar on comencen les vies. No sempre és fàcil, doncs al que des de lluny es veu clar quan ets a sota costa una mica. No hi ha cap tipus de senyal al peu de via. Important, mantenir-ho com està així ho podrà gaudir molta més gent i més temps.

Material: recomanable porta dos jocs complerts fins el C #2, i després el 3 i el 4, els posareu força sovint. Penseu que sempre haureu de muntar dues reunions i només per això en necessitareu un mínim de 4.  També és interessant portar un joc de tascons, bagues grans per blocs i també per abandonar. Nosaltres portàvem uns pitons i martell a la motxilla, per baixar en cas "d'enbrencada" o accident. 

Escalades: hi trobarem de tot tipus de dificultat i llargada, doncs les parets van de 20 metres a 800 metres. El tipus d'escalada és amb bona roca en general, i de bon protegir en general. El grau de la guia és l'anglès, hi haureu de fer les equivalències que no sempre és fàcil.  Predomina les escalades de plaques, esperons, fissures, xemeneies. Hi ha vies per tots els gustos. Recomanem les que en la guia marca mínim 2 estrelles, les de 3 són les millors. Svp.  conserveu l'entorn i sobretot, no hi poseu material extra com parabolts, pitons, etc. 

Guia: Hi ha una edició del 2012 Marroco Rock Jebel et Kest & Tastra North, on hi ha 1000 vies ressenyades, però aquesta està esgotada, podeu mirar de trobar-la de segona ma. En l'any 2020 es va fer una reedició amb 1900 vies. 


La guia nova, la podreu trobar fàcilment per internet.


La guia vella, està totalment exhaurida.

Assegurança: l'única que dona cobertura és la de la Feec, però en cas d'accident heu d'ésser totalment autosuficients. No hi ha cap tipus de rescat organitzat. Millor anar 2 cordades o una de tres. 

Farmaciola: porteu un mínim de farmaciola per cobrir un possible accident o alguna picada d'algun bitxu estrany. Cal reaccionar ràpid i amb els teus mitjans. 

Moneda: Podreu pagar amb targeta a l'aeroport, però a la Kasbah haureu de pagar en efectiu, accepten tan dírhams com euros, el canvi és aprox. Per 1€ uns 10 dírhams.  Nosaltres vàrem canviar 100€ i encara ens en va sobrar, doncs no hi ha llocs per anar a gastar. 

Compres: en el poble de Ida Ougnidif, hi ha algunes paradetes on podrem comprar menjar en general. 

La Gent: amb les persones que vàrem parlar, totes ens van tractar molt bé, sempre t'oferien te, i a seure una estona per fer-la petar. També ens varen ensenyar les cases i ens varen oferir menjar, tot i que estàvem a ple Ramadà i sobretot, sempre s'ofereixen en ajudar-te.  


Fent un te a casa de l'Ismail. 

La zona és veu pobre en general, la saquera ha fet que molta gent marxes a les grans ciutats o l'estranger, ara hi predomina la gent gran que cuiden quatre ovelles i alguna cabre, també es veu algun camp conreat, però no masses. 


Vigilant el seu remat

Nosaltres vàrem anar quatre; en Rafel Fuentes, Ferran Hernàndez, l'Ita Cabassa i jo mateix, ens ho hem passat molt bé i hem tornat molt contents i amb ganes de tornar-hi.


Penso que no em deixo res important, però si teniu algun dubte ens podeu contactar pel bloc o per correu a fuertesm@live.com.

Apa a escalar que el mon s'acaba!!

3 comentaris:

  1. segur que t'oferirien menjar sempre, o casi sempre, però durant el ramadà és casi obligatori fer-ho. Entre ells, a les nits, amb els estrangers, dia i nit.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una bona aportació. Gràcies. Manel&Ita

      Elimina
  2. Moltes gràcies Manel! De ben segur que en treurem el nas per aquestes terres!

    ResponElimina

Deixeu un comentari i us contestaren tan aviat com puguem