dimecres, 13 de desembre del 2023

Cingles de Malanyeu - Paret del Devessó - Via: D'en Pol. 12/12/2023

Cada cop ens costa més trobar vies noves, i així que en surt alguna de publicada correm a fer-la. La via: D'en Pol va ésser publicada en el blog Els Visas la setmana passada i aquest dimarts ja hi hem fet cap.


Us deixem la nostra ressenya.


La via comença just a l'esquerra de les Taules de la Llei. El primer llarg ja ens fa posar les piles. Passos llargs, amb pressa justa i arrodonida que ens obliguen a anar poc a poc i bona lletra. Sort que és molt curt. 


L'equipament és molt bo i la roca també és ben compacta. 


Després de creuar un tram terrós, on hi ha una corda fixa, comença el segon llarg, que és ben bonic, vertical, amb passos llargs, i la roca bona en general. Tot i així, no el pots gaudir del tot, perquè encara hi ha força terra i aquest fet et condiciona. 


Un tram que estava un xic més brut, l'hem resolt amb un pas d'estreps, després hem seguit un tros més en lliure i al final amb Ao fins l'entrada a la reunió. 


La primera reunió en un lloc molt ben trobat. 


L'Arseni i en Ferran van per la via Bages, i així ens podem anar fent fotos. 


Aquest segon llarg està ben equipat, nosaltres no hem posat res, però reduir distancies pot anar bé algun friend. (Foto: Arseni Lago)


L'Ita de segona, no ha tingut que fer el pas d'estrep.  (Foto: Arseni Lago)


L'entrada a la segona reunió hi trobarem una roca super abrasiva i si plou força ja no hi trobareu terra.  


Els primers metres del tercer llarg són molt bons, però el plaer s'acaba aviat, doncs entrarem en un tros que està més trencat i després haurem de creuar un tram de terra amb molt mal estat, no sé quantes cordades aguantarà. Segurament estaria bé posar-hi un tros de corda fixa. 


Entrant en el tram on la roca fa un canvi a una especie de conglomerat molt trencat. Aquí també he fet un pas d'estrep i per entrar a la reunió un C del 0,75 ens donarà una mica de tranquilitat. 


Començant el quart llarg, aquest està molt més net, i on podrem gaudir força en el tram en lliure. Els darrers metres d'artificial, estan molt ben equipats i es fan molt bé. 


L'Arseni a la segona reunió de la via Bages, 


Començant l'artificial, just en un petit desplom. (Foto: Arseni Lago)


L'Ita, com sempre, ha pujat en Ao. (Foto: Arseni Lago) 


Darrers metres d'una roca excel·lent abans d'entrar a la quarta reunió. 


Després de fer un canvi de reunió per un tram molt brut ( està previs posar-hi un passamà) comencem el darrer llarg, que només arrencar, ja ens trobarem amb alguns passos molt difícils i la roca un xic enquistada. Segur que a mida que hi vagin passant cordades quedarà millor.  


Els darrers metres, també estan molt ben trobats. 


Parar-se en aquest balconet i mirar aquest entorn no té preu. 

Aproximació: ens arribem fins el poble i deixem el cotxe al costat de les escoles. Agafarem un PR (marques grogues) que passa per l'esquerra de les primeres cases, després seguirem per un corriol que  ens portarà a creuar un torrent sota d'unes altres cases. Passarem pel costat de les cases i després baixarem al torrent, el creuarem i pujarem una mica fins a trobar un corriol que passa per sota de tota la paret i que ens deixarà just al peu de via.  La via comença just on comença la zona de les Taules de la Llei.

La via: un itinerari molt ben trobat, tot i que encara li manca un xic de neteja, (sembla que ens hi hem posat abans d'enllestir-lo), ben equipat i amb bona roca en general. Podrem forçar més o menys en funció de les nostres capacitats. Segur que us deixarà ben satisfets, però millor que espereu una mica que plogui. Via dedicada al net de l'Antoni Alarcón. Recomanable. 

1er. llarg: 15 metres. 4 parabolts, 1 pont de roca i una baga en un arbust.  Un llarg vertical i difícil, on la roca està un xic arrodonida i les bones preses de forats estan distants. Ja haureu de començar tibant. 

2on. llarg: 30 metres. 3 ponts de roca, 1 pitó i 9 parabolts.  Sortim a l'esquerra per un tram terrós però que hi trobarem un passamà. Ens incorporarem a la paret per una curta bavaresa, i després anirem seguint unes fissures que han estat netejades, però encara hi ha algun pas a controlar. Abans d'entrar a la reunió farem uns passos d'Ao. 

3er. llarg: 25 metres. Sortim per l'esquerra i després poc a poc anirem un xic a la dreta fins arribar a un tram que la roca està un xic crostosa, on podrem fer A0 o 1 pas d'estrep, després entrarem en un  tram de terra que sembla que ha de marxar tot. Per sort hi han posat un parabolt i després podrem posar un C del 0,75 abans d'entrar a una reunió, just sobre un replanet que aguanta un boix. Aquest tram canviarà a mida que hi passin cordades. Potser estaria bé posar-hi una corda fixa.

4art. llarg: 30 metres. 14 parabolts. Tirada de placa que poc a poc es va posant més dreta, a la part final farem uns passos d'artificial i després anirem a l'esquerra a buscar la reunió sota d'un arbre. 

4art. llarg. bis. 15 metres. Sortim rectes amb un pas un xic emprenyador després anirem a buscar la paret i flanquejarem a la dreta fins a trobar la reunió amb un parabolt. Hi ha una P marcada a la roca. 

5è. llarg: 25 metres.  2 pitons i 7 parabolts. Inici una mica estrany, ja que la roca és un xic arrodonida i amb alguna crosta, després un tram més fàcil i el mur final on acabarem fent algun pas d'Ao. abans de fer la sortida final. Reunió en una gran alzina.

Descens: anirem caminant a l'esquerra (Est) i trobarem el camí de baixada de totes les vies. 

Oberta per: A. Alarcón, J. Prat i J. Rovira.  Felicitats per la feina feta!!

Material: 15 cintes exprés, 1 estrep, i C 0,75.

Apa a escalar que el món s'acaba!!

2 comentaris:

  1. Felicitats ! Quan vam repetir la Bages hi vaig veure una corda estàtica fixada, ja vaig suposar que hi hauria via nova. Veig que us ha agradat, hi anirem.

    ResponElimina
  2. Gràcies Jaume, per gaudir-la, penso que millor espera que plogui una mica, doncs encara hi ha molt terra.

    ResponElimina

Deixeu un comentari i us contestaren tan aviat com puguem