dijous, 12 d’agost del 2021

La Garrotxa - Puigsacalm - Puig dels Llops - Via Esperó dels Llops - 10/08/2021

 Des de feia molt de temps que teníem aquesta via a les pendents, tot i que sabíem que el lloc és preciós, ens feia mandra per l'aproximació. Al veure la possibilitat d'anar-hi per la Collada de Bracons vàrem posar-la a davant de totes.


Des de dalt del Puigsacalm tenim una bona vista de l'esperó.


La vegetació és espectacular 

Avui anem amb l'idea que farem una excursió amb escalada, però amb un entorn que ho justifica tot. Així que poc a poc anem pujant en direcció  al Puig Tossell Gros. 


Durant la pujada anem trobant uns trams amb cadenes que faciliten el camí. 


Cim del Puig Tossell Gros 

Tot i que es pot evitar fem cim i aprofitem per deixar una nota. Des del cim tindrem molt bones vistes sobre el Coll de Bracons d'on hem sortit. 


Primera vista del Puigsacalm 


Després de flanquejar la base del Puigsacalm i sense mirar massa on ens posem, veiem uns quants parabolts i comencem a escalar.


Nomes fer els primers metres, ja veiem que no quadre res, ni la dificultat, la roca molt esquemossa i els passos més obligats.  Tot i així, seguim pujant, doncs el lloc és bonic. 


En el segon llarg, la cosa encara es complica més, segur que no estem a la via, però provem com va. 


Les assegurances obliguen a escalar entre elles i la dificultat no baixa. 


Entrant a la segona reunió 


Ak final fem el tercer llarg i veien que la cosa anava a més decidim baixar. Resulta que hem fet els llarg 7, 8 i 9 de la Directa al Puigsacalm. Ara ens toca seguir caminant fins que trobem l'Esperó dels Llops. L'experiència no ha estat malament, però pensem que està encara amb molta pedra trencada, esperem que amb més repeticions la cosa millori.


Iniciant el primer llarg.

Caminem 10 minuts més i ja veiem l'Esperó dels Llops sobre nostra. La roca molt millor i la dificultat també. 


1ª reunió en el sostre característic 


Mirant per on surt el segon llarg. 


Entrant a la 2ª reunió. 


L'Ita fent la tercera tirada, que se la fa molt bé tot i ser la més difícil. 


El quart llarg intentant veure com pugen aquest bloc, al final Ao i amunt. 


Començant la cinquena tirada.


Una vista de la quarta reunió. 


El cinquè llarg és bonic i força dret, això si amb roca acceptable. Va pujant per la dreta de l'esperò fins que surt pel mateix esperó fins a la reunió. 


Darrers metres del cinquè llarg amb unes vistes precioses al fons. 


Inici del sisè llarg per terreny fàcil però bonic. 


Darrera reunió abans de pujar el cim. 


Uns passos més i cim. 


Els darrers metres amb molt bones vistes


El cim amb la senyera. Puig dels Llops 1.486 m.


Una vista sobre una masia ermita que sembla que és el Puig Corneli. Encisador, llàstima que el dia està una mica encalitjat.


Aprofitem per pujar al Puigsacalm 1514 m. 


Ara ens espera una baixada per uns camins preciosos. 


Nosaltres hem fet l'aproximació amb aquest mapa que hem tret de la web de "escaladaperatontos". 

Aproximació: deixem el cotxe al Coll de Bracons 1151 m, i just a sobre un tram de roca trobem el camí que va al Puigsacalm que seguirem durant 10 minuts. A la nostra dreta veurem com un fals coll i una senyal groga que indica que no és el camí principal. Pujarem en aquest falç coll i anirem carenejant fins que trobarem un primer ressalt amb cadenes, seguirem pujant i trobarem un segon ressalt també amb cadenes, seguirem pujant fort fins un punt que veurem que el el camí es bifurca a l'esquerra per evitar pujar al Puig Tossell Gross, nosaltres hem agafat el de la dreta per tal de pujar en aquest cim. Des del cim baixarem fins que trobarem l'inici d'una pista. Seguirem una estona per la pista fins a trobar la pista de pujada del camí normal al Puigsacalm, Ara deixarem la pista i seguirem per un corriol que passa un portell pel vestiar baixem una mica i trobarem un cartell que indica al Puigsacalm 15 minuts i a la dreta el camí del Burro que baixa fermament, anirem baixant i trobarem alguna corda fixa fins a trobar un cartell que indica per anar a Joanetes. Seguirem flanquejant la base del Puigsacalm. A la vertical del cim trobareu una fita i veureu una línia de parabolts. Aquesta és la via Directa al Puigsacalm, seguirem caminant una bona estona encara, a voltes baixant i altres pujant, fins que arribarem en un lloc despejat (Si en lloc de pujar seguiu, a 15 metres trobareu una cadena això voldrà dir que us ho heu passat) que just hi ha una fita que indica que hem de pujar per aquest esperó fins al peu de via. 1h 45' a 2h



La Via: itinerari lògic que segueix l'esperó més marcat i bonic amb roca acceptable i on els passos més difícils estan equipats per fer Ao. L'entorn immillorable. No apta per la gent que no els hi agrada caminar per arribar al peu de via. 

1er llarg: 20 metres. IV,  iniciem amb una grimpada fàcil per situar-nos sota d'un diedre que ens portarà a dalt d'una especie d'una agulla. Veurem la reunió sota d'un sostre.

2on llarg: 20 metres. IV, V. Ao. Sortim per la dreta amb bona roca i pugem un parell de metres verticals i ja veurem que la via va a l'esquerra passant el sostre per sobre. Passos bonics on podrem fer en lliure o Ao en funció de la confiança amb la roca.

3er llarg: 30 metres. IV, V+ o Ao, IV. Aquest és el llarg més difícil de la via, per sort, també la roca és agraïda. Sortim verticals i anem a l'esquerra per situar-nos sota d'un diedre, per entrar en el diedre trobarem un pas difícil, després seguirem vertical amb passos de V+ que podrem solucionar amb algun Ao. Un cop superat el diedre ens queden unes grades fins a la reunió.

4art llarg: 30 metres.  III, Ao, III, IV+. Sortim verticals per unes grades fàcils fins sota d'un ressalt que ens veurem obligats a fer passos A0, doncs la roca no dona per massa més. Tot seguit anirem a l'esquerra per terreny fàcil fins a trobar un diedre amb una fissura molt bona de mans, seguirem pujant vertical i després de superar un ressalt, per terreny més fàcil, fins a la reunió.

5è llarg: 35 metres.  IV, V, Ao, IV.  Sortim verticals fins a situar-nos sota de l'esperó on veurem que per la dreta fa una especie de diedre, seguirem pujant fins que ens veiem obligats a sortir al fil de l'esperó a la nostra esquerra, Uns passos per l'esperó i després una grimpada fàcil fins a la reunió.

6è llarg: 60 metres. II, Caminant: Sortim per la dreta de l'esperó fins que pugem a sobre i ja podem anar caminant fins a la reunió.

7è llarg: 20 metres. III, II. Superem un darrer ressalt i ja fins el cim.

Descens: Seguirem per la carena en direcció al Puigsacalm, arribats a sota del mateix podrem pujar-hi a voltejar-lo per sota. Val la pena pujar-hi i gaudir de les bones vistes del mateix. Baixarem al Coll on de pujada hem agafat el Camí del Burro i seguirem pel mateix camí que em vingut fins a trobar una pista de baixada. Baixarem un tros per la pista fins que veurem que podem baixar per un prat a la nostra esquerra. Seguirem baixant pel prat fins que a l'entrada del bosc trobarem la Font Tornadissa, ara només ens quedarà seguir el camí que ens portarà a Coll de Bracons. Senyals grogues. 1h 20'


Apa a escalar que el mon s'acaba!!

6 comentaris:

  1. Ara que heu fet uns llargs de la directa l,hem de venir acabar.Nois que aixo es un paradis.Petons primos!!🤣🤣🤣

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Sergi, ja en parlarem, la roca està força trencada i hi ha algun pas de matoll que cal posar-hi confiança. jejeje.

      Elimina
  2. Ens va passar exactament el mateix! Tenim pendent tornar i fer la directe al Puigsacal sensera, o almenys la part de dalt. L esperó està bé i els passos de V+ tenen la seva gràcia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Francesc, no es pot anar ràpid, jejeje, així et poses on toca. Ens pensàvem que només ens podia passar a nosaltres jejeje. A veure si ens animem a fer l'integral..

      Elimina
  3. aquesta la he fet un parell de cops pero com sempre venia desde Joanetes pujant pels ganxos nous i baixant pels vells no hi habia dubte per trobar el peu de via

    ResponElimina
    Respostes
    1. Si bens per aquí tampoc, només tens que assegurar.te que estàs sota l'esperó, però vàrem anar massa confiats jejeje.

      Elimina

Deixeu un comentari i us contestaren tan aviat com puguem