dilluns, 30 de desembre del 2019

Abella de la Conca - Via Marta - 27/12/2019


Abella de la Conca és un poble que enamora, no sé exactament el per que; la seva orientació, el fet que està per sobre de la vall, les seves llums, les seves cases, els seus carrers, la seva església romànica de Sant Esteve, però tot plegat et deixa amb ganes de tornar-hi. 

Aquest cop ens impressiona encara més doncs hem vingut des de Tremp amb una boira espesa que, quan hem arribat a Isona hem descobert que hi havia un altra dia tot ple de llum. 

Ens trobem amb el Miquel Garrell i després amb tota una colla que van a la Torre Xica. Passem pel costat de l'església i enfilem per una especie de vall fins quasi al cap d'amunt.


Donat que anem tres ens repartim les tirades, comença l'Ita. 


Superant els primers passos, placa amb bona roca. 


La boira baixa segueix enganxada. 


Anem superant plaques i guanyant alçada. 


L'Ita assegurant-nos. 


En Miquel que després d'insistir aconsegueix fer el pas difícil de la quarta tirada. 


Content un cop l'ha superat. 


l'Ita fent puntetes per treure la corda. Un pas massa llarg per ella. 


La sisena tirada és tota una joia, només per fer aquest llarg ja val la pena la via. El primer pas fins arribar a la fissura és un pas d'adherència que sembla que et tenen que marxar els peus disparats. 


La fissura està ben equipada encara que cal escalar entre assegurança i assegurança, en el cas d'anar just de grau millor porta algun estrep i algun friend o tascó. 


Poc a poc és va guanyant alçada, passos totalment per la fissura i algun que hem de sortir a la dreta per fer un repòs. 


En Miquel gaudint del llarg. Això si, ara ben penjat del fifi. 


Després de la fissura una placa que cal treballar de valent. 


Uns passos més i reunió. 


Darrer pas abans de finalitzar la via. 


Foto cim. 


Preparant el primer ràpel. 

Aproximació: des del poble de l'Abella de la Conca anirem fins l'església de Sant Esteve passarem pel costat i agafarem un camí que seguirem en direcció Oest. En uns 20 minuts serem a peu de via, abans però passarem pel peu de les altres vies tal com indica la ressenya. 

La Via: és una paret sense massa verticalitat i que està trencada per diverses feixes, fet que li treu ambient. Llargs de placa bonics amb grans feixes i alguna mica de tartera, tot i així hi ha passos bonics i una sisena tirada molt bonica. 
La seva orientació fa que disposem del sol durant tot el dia ideal per aquests dies d'hivern. 
Via semi equipada en parabolts i ponts de roca. 

1ª Ascensió: Francesc Panyella i Joan Baraldes.
Material: 18 cintes, un joc de friends, i un estrep opcional.
Dificultat obligada Vè./ V+.

Descens: tenim dues opcions.
a) seguir grimpant fins un coll que hi ha la dreta, pujar un ressalt i després desgrimpar i trobarem un ràpel de 50 metres per la vessant nord, després seguirem baixant fins a sortir a la vessant sud a l'alçada del coll que fa amb l'Agulla Xica. Trossos de tartera un xic incomodes. 

b) Des de la reunió 8ª, fem un ràpel de 55 metres fins una canal que baixarem passant pel costat de la 5ª reunió i després desgrimparem fins ala 4ª reunió.  D'aquí farem un segon ràpel de 45 metres fins a la tercera reunió bis, tot seguit farem un canvi de reunió i baixarem amb dos ràpels més de 30 per la via del Llaç Groc. Arribat aquí diuen que es pot seguir desgrimpant. Nosaltres no ho hem trobat i en fet un ràpel de 60 metres fins a terra.

1ª Tirada: 40 metres. IV+, V. Placa agradable trencada per una feixa.

2ª Tirada: 30 metres. IV, II. sortim per l'esquerra superant un ressalt amb roca a controlar, després per terreny fàcil fins a la reunió.

3ª Tirada: 40 metres, V, II, V, II.  Superem una placa molt ferma després un tros discontinuo fins un ressalt que superarem i sortirem a una especie de tartera. Aquí farem un canvi de reunió a l'esquerra caminant.

4ª Tirada: 45 metres. 6ª -, V.  Superarem un tram molt dret amb bona pressa de ma, però molt justa de peu, caldrà fer una bona tibada fins aconseguir un forat brutal que ens permet superar aquest pas. També podem fer un pas d'A0. després seguirem per una placa fins a trobar un pas fi V+ (Ao) que ens obligarà a mirar-ho be. Superat aquest pas, seguirem per la mateixa placa però un xic més fàcil.

5ª Tirada: 55 metres, II. Grimparem fins sota de la fissura que tenim davant nostre.

6ª Tirada: 40 metres. V+, 6a+ (Ao) IV, V+. Sortim amb una placa d'adherència per entrar a la fissura. Després anem progressant per la fissura amb una dificultat mantinguda fins que la deixem. Aquí anem un xic a la dreta per terreny més fàcil fins situar-nos a una placa que seguirem fins a la reunió.

7ª Tirada: 30 metres: IV. Terreny discontinuo per la dreta superant dos ressalt.

8ª Tirada: 25 metres, V, superem dos ressalts per unes fissures ben marcades.Apa a escalar que el mon s'acaba i l'any també. 

1 comentari:

  1. Veig que no us va desagradar la via, aviat la vindrem a tastar, nosaltres vam acabar aviat i no ens vam poder acomiadar, felic i bon 2020 !

    ResponElimina

Deixeu un comentari i us contestaren tan aviat com puguem