dijous, 28 de març del 2019

Montserrat - Agulles - La Filigrana - Via Ratafia sortint per la Via Normal- 27/03/2019






La Filigrana des de l'inici de la Canal del Cirerers. 


Dimecres i bon temps, així que fem camí cap a Montserrat. Hi ha una via a la Filigrana que no tinc la seguretat si l'hem fet, que és la Via Ratafia. El temps i les múltiples ocasions que hem fet aquesta agulla em fan dubtar.

La Filigrana és una agulla esvelta i que, en el seu temps, tenia un xic de mite. De fet no és el mateix anar amb botes o cletes, encordat al pit i clavant un pitó en una llastreta invertida que hi ha un tros amunt de la via normal, que ara que hi ha un parabolt i dos burils.


Aproximació: des de Can Massana agafem el camí que va al Refugi d'Agulles, un cop passats la Portella baixarem fins arribar a la Canal dels Cirerers que seguirem fins al pedestal de la Filigrana.

La Via: La via Ratafia són dos llargs d'escalada no massa difícils que ens portaran a la primera reunió de la via normal, Després farem el llarg més bonic fins el cim. Cal tenir cura amb la roca, doncs, en la Via Ratafia hi ha algun tram amb crostes. Via restaurada.

1ª Tirada: 40 metres IV+, 1 pitó i dos parabolts.  Iniciem per la dreta del pedestal per evitar un arbre, a uns 10 metres trobarem 1 pitó, després, passats 2 metres més, podrem posar un alien verd, seguim vertical fins que veiem que podem anar en diagonal a la dreta fins el 1er parabol, seguim verticals i trobarem dos parabolts més, després nosaltres hem anat un xic més a la dreta per agafar un marlet molt bo, abans però, he pogut posar un camelot del 0,75. Després hem tornat a l'esquerra fins a la reunió.

2ª Tirada: 40 metres IV+, -V. 2 parabolts. des de la reunió sortim verticals per terreny fàcil fins el primer parabolt, des d'aquí i un metres més amunt a la dreta, veurem el segon parabolt, aquí trobarem uns passos més difícils, fins que perd verticalitat i arribem a una llastra on podrem reforçar amb un camalot del 0,50, després una savina i ja arribem a la reunió.

3ª Tirada: 25 metres. V, V+. 2 pitons, 4 burils, 1 parabol.   Sortim a l'esquerra per terreny molt fàcil fins que trobarem un pitó amb anella molt antic, al costat mateix podrem posar un alien verd molt bo. Situats a la vertical de l'aresta, comencem a pujar vertical amb molt bona pressa, trobarem 2 burils i un parabolt que estan pràcticament junts.  després ve els passos més finets i bonics fins que es tomba i trobarem una antiga reunió, seguirem fins un pitó, un darrer pas i cim.

Descens: Ràpel de 27 metres per la vessant Est. Nosaltres hem tornat pel coll entre l'Agulla de l'Arbret i la Bessona Superior i hem baixat per la Canal de les Bessones fins el Refugi.

Material: 6/8 bagues exprés, Camelot 0,75, 0,50 i alien verd.


Primers metres de la primera tirada


Podem veure el marlet sobre l'Ita que ens ha fet anar un xic més a la dreta.

 

Tram senzill del segon llarg


El tros més dret del segon llarg, just on hi ha el segon parabolt. 



Bones vistes sobre la Miranda de les Boïgues 


Iniciant el segon llarg de la normal.


Des del cim podem veure la Canal dels Cirerers.


Antiga reunió a mig llarg. 


Un pas més i cim. 


Gaudint del cim.


Estem una estona respirant la tranquil·litat d'un dia feiner. 


Instal·lant al ràpel, que bé que és baixa, comparat amb abans. 


Projectem les nostres ombres. 



Ràpel i cap a casa. 





Us deixem la nostra ressenya.

Apa a escalar que el mon s'acaba!!

6 comentaris:

  1. Enserio que el ràpel era pitjor avans?? 🙄

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ara hi ha dos parabolts molt ben posats. Abans hi havia uns quant filferros i una savina.

      Elimina
  2. Com us cundeixen els dimecres? aquesta agulla la he fet per la Ot el Bruixot però aquesta no l'he feta, s'hi haurà d'anar. Enhorabona parella.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jaume, tot i ambdues vies acaben per la normal, son d,un estil ben diferent. Val la pena fer-la.

      Elimina
  3. Enhorabona parella. Deixa't estar amb cletes o peu de gat el passet de la via normal, no és gens fàcil

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Mingo, estic d’acord que hi ha un passet finet, és la gracia de la via normal.

      Elimina

Deixeu un comentari i us contestaren tan aviat com puguem