dissabte, 2 de març del 2019

Tossal Balinyó - Via Regular - 27/02/2019

Sortim a les 7 del matí de casa, anem amb l'idea de fer metres i per això hem escollit la Via Regular del Tossal Balinyó. Hem llegit opinions per tots els gustos, com ja coneixem la zona perquè hem fet unes quantes vies, segur que cobrirem les expectatives.

El dia es presenta espectacular, net i clar, i segur que no passarem fred, malgrat que durant el viatge passem per algun lloc on la temperatura és molt baixa, confiem amb l'inversió tèrmica i també que sempre hi fa calor un cop ets a la paret.

Fem l'aproximació fins al peu de paret, voltem un xic per trobar l'inici exacte. En 45 minuts des del cotxe ja som a peu de via.


Vista de la cara sud del Tossal de Balinyó. 


El primer llarg va en diagonal a la dreta i amb algun pas curiós 


Poc abans d'entrar a la primera reunió 


Fent la primera placa del segon llarg, on els ponts de roca et van marcant el camí. Compte però que alguns ponts de roca estan molt malmesos. 


Un quart llarg força bonic, vertical i amb bona pressa. 


Darrers passos abans de la 4ª reunió. La roca d'una qualitat impressionant. 


Inici de la placa, primer més senzill, però poc a poc es va posant més dret. 


Setè llarg, passos fins i a demés vertical, ingredients per gaudir una gran tirada. 


Mirant con fer el següents passos. 


Sembla sense presses però hi ha les justes..


L'Ita apura tota la tirada i li surt molt bé.


Vuitè llarg, més difícil del que sembla. 


Seguim pujant per la sensacional placa del 10è llarg. 


Ara ja no ens toca massa el sol per sort. 


Seguim apretant el peus, doncs les plaques ajagudes carreguen força. 


Sembla impossible, però la via va trobant la millor roca i sempre per placa.  



Ja hi som, darrers passos i grimpadeta fins el cim. 


Una tarda fantàstica, tranquil·la, i amb molt bones vistes. 


Contents foto al cim. 

Aproximació: Des de Coll de Nargó seguim en direcció a la Seu d'Urgell i a uns pocs quilometres trobarem la trenca que va a Cabrils, l'agafarem i la seguirem fins a trobar la trenca a Canyelles, seguirem en direcció a Canyelles fins que trobarem una esplanada a ma esquerra per deixar el cotxe. Des d'aquí agafarem una pista que ens porta a una masia, abans però, creuarem un petit rierol. Des de la masia trobarem un camí fitat que ens portarà a peu de via. Inici uns metres a l'esquerra de la Sal de Frutas.

La Via:
1er llarg: 40 metres. IV+, Vè. Va en diagonal a la dreta fins que trobarem una reunió a uns 35 metres, seguirem fins a la propera reunió uns 10 metres més amunt.
2on llarg: 55 metres. Vè, III, Vè.  Sortint de la reunió vertical ens trobarem una placa, que ja ens farà entrar en matèria, després un tram senzill i una altra placa amb passos delicats, un cop acaba un trams verticals fins la reunió.
3er llar: II, III. 60 metres de grimpada. Reunió en un  arbre.
4art llarg:50 metres.  IV, Vè, IV+. Primer per terreny fàcil fins situar-nos sota d'un esperonet, progressem vertical (trobarem dos tascons abandonats) fins a situar-nos a una aresta que seguirem fins a trobar una sabina i un parabolt per fer reunió.
5è llarg: 30 metres, II. Un canvi de reunió per situar-nos sota de la placa.
6è llarg: 45 metres. IV+, Vè. Iniciem la placa amb passos bonics i mantinguts. Un llarg per gaudir de l'escalada de placa. Sort que no és més vertical. . 
7è llarg: 35 metres. V, 6a. La tirada de la via, sortim a l'esquerra per situar-nos sota d'una placa més vertical i des de sota no es veuen masses presses. Quan t'hi vas acostant, vas trobant petites presses que són les que et permeten progressar per aquesta gran placa. 
8è llarg: 45 metres. IV+ Vè. Sortim verticals fins sota d'un petit sostre on anirem a l'esquerra per seguir en passos de placa i força difícils.  Fem un canvi de reunió anant a cercar una alzina on farem la reunió R8 bis. 
9è llarg: 50 metres. IV+, Vè, V+, IV. Llarg vertical i amb passos difícils.
10è llarg: 50 metres de placa. IV. Només cal seguir les assegurances.
11è llarg: 35 metres seguim amb la placa de IV.
12è llarg: 40 metres, IV, III. Encara que més senzilla seguim amb la mateixa tònica d'escalada.
13è llarg: 50 metres. IV+, Vè, IV+, Vè. Iniciem per una placa, amb algun pas complicat fins situar-nos sota d'una petita balma que haurem de superar per arribar a la reunió.
14è llarg: 30 metres de grimpada fàcil fins al cim. II.

Descens: des del cim anem a cercar el coll, després pugem una mica fins que trobarem un lloc que entrem a una canal (corda fixa) i des d'aquí anirem baixant per tarteres i algun tram de cordes fixes fins arribar al peu de via i des d'allà seguirem el mateix camí de pujada. Camí fitat. 

Material: Via equipada (Atenció als ponts de roca que estan les vagues molt velles) 16 cintes exprés i un joc d'aliens per reforçar algun pas que el pont de roca estigui malmés.

Via oberta a l'any 2012 per M. Millet i R. Franco i N. Safont. 




Us deixem la nostra ressenya.

Apa a escalar que el mon s'acaba!!

2 comentaris:

  1. Fotos wapíssimes que parlen molt bé de la vía, felicitats Manel i Ita !!!

    ResponElimina

Deixeu un comentari i us contestaren tan aviat com puguem