dissabte, 22 de juny del 2024

Via Iglesias Torres Casanoves a la Boleta del Portell Estret - Frares Encantats - Montserrat 22/06/2024

Feia temps que la volia repetir, doncs ja havien passat més de 50 anys de que l'havia fet per primer cop. L'Ita no l'havia fet, però tan artificial ens tirava enrere, més que res que ella no volia fer servir els estreps.

Darrerament vàrem parlar amb en Joan Wenceslao que l'havia repetit i ens va explicar que es podia anar fent en lliure i Ao, aquest fet a l'Ita la va motivar molt.  Així que dimarts passat hi vàrem anar i ens vàrem trobar una cordada al davant fet que ens va fer desistir.

Avui hi hem tornat i estàvem ben sols, ha estat genial. 


La nostra ressenya.


Aquest matí mentre fèiem l'aproximació hem pogut gaudir d'aquestes vistes tan meravelloses. 


Actualment i des del seu reequipament s'entra recte des de sota mateix. Abans teníem que fer un flanqueig a l'esquerra bastant emprenyador i difícil ja que anàvem amb botes. 


Els primers metres cal anar en compte doncs la roca està un xic trencada. 


Tot i que jo li he deixat algun estrep per ella arriba a la reunió i no s'havia penjat cap cop. Ha anat fent amb Ao i lliure, i jo penjant-me de tot. 


Els dos primers llargs són els que s'han de treballar més, doncs tot i que hi ha molts parabolts, cal anar fent passos amb burils que quasi tenen 60 anys. 


L'Ita en la primera reunió.


Ens pensàvem que aviat ens deixaria de tocar el sol, i no ha estat així, quasi sempre l'hem tingut a sobre nostra i aixó ens ha dificultat força a l'hora d'anar mirant com segueix la via, fins i tot algun pas m'he saltat alguna assegurança perquè no l'havia vist. 


La cosa va agafant ambient i el segon llarg també l'ha fet sense estreps. 


El tercer llarg és un xic menys dret i hi ha molts bons còdols fet que ajuda quan t'has de posar a últims en els estreps, o fer alguna petita sortida en lliure per no penjar-ne d'alguna peça que la veus justa. És curiós que en les quatre primeres tirades ens hem trobat un pitó i a la tercera també hi havia una pitonissa de fissura que ni l'hem tocat. 

Els darrers metres de la tercera tirada. 


El tercer llarg permet anar més ràpid i es nota. Addicionalment la reunió és molt còmode doncs es fa sobre un gran bloc ben pla. 


Sortint de la tercera reunió es fan uns quants metres en lliure amb una roca brutal. 


L'equipament de les antigues reunions, però totes tenen 2 parabolts addicionals. 


Sortint del 4art llarg i mirant una cordada que estava a la GAM del Bisbe. Des d'aquí es veu preciós. 


Ara ja només ens queda la boleta. Personalment sempre l'he vist com un gran bloc que està en equilibri. Si un dia em diuen que ha caigut m'ho creuré. 


Ja ho tenim aixó. 


La quarta reunió es fa amb 2 espits uns metres abans d'arribar a sota de la boleta. 


Els darrers metres són ben preciosos. 


Està súper contenta aconseguit el seu objectiu fer la Boleta del Portell Estret Via Iglesias-Torres- Casanovas sense posar un peu a l'estrep. Quasi que no m'ho crec. Felicitats!!


Ben contents en el cim, ara només ens queda un ràpel de 20 metres i ja estarem. Ha estat un matí genial!!!

Aproximació: des de Can Maçana anirem pel GR que va al monestir i un cop passat la Cadireta agafarem la trenca que va a coll de Port fins que ens desviarem a la dreta en direcció a la via. 45/50 minuts aprox.

La via: una gran clàssica de la paret nord, oberta a l'any 1966, per Albert Iglesias, Carme Torres i Jaume Casanovas, on podreu gaudir d'una escalada artificial amb peces de l'època, però que han estat molt ben reforçat amb parabolts, per poder forçar-la en lliure. Les reunions també estan restaurades. Malgrat no és molt llarga, té força ambient. Molt recomanable.

1er. llarg: 30 metres. V, Ae.  Els primers metres fins sota del primer ressalt són en lliure on haurem d'anar en compte amb la roca. Després ja agafarem l'artificial que ens farà treballar fins a la reunió. Nosaltres hem posat una recuperable que hem deixat.

2on. llarg: 35 metres. Ae. Seguim amb la tònica del primer llarg, on a vegades els parabolts estan a l'esquerra perquè per pujar en lliure està millor i la via va un xic més a la dreta. Aquest llarg és tot en artificial i hem escanyat un cable en una plaqueta que estava trencada. 

3er. llarg: 35 metres. Ae. Ara la roca és molt més generosa i hi ha molt més còdols que ens ajudaran a fer millor els passos. No hem posat res addicional. 

4art. llarg: 40 metres. V, Ae, IV, caminant.  Fem uns bons metres en lliure fins que ja veiem que ens hem de tornar a penjar d'estreps, després seguim uns metres amb artificial fins que s'acaba el pedestal. Trobareu una reunió amb dos parabolts. Nosaltres hem seguit uns 15 metres més fins una reunió amb dos espits.

5è. llarg: 15 metres. Ae. Ja només ens resta la boleta. Els primers metres són un xic desplomats, però després són verticals i amb molt bona roca. Reunió al mateix cim.

Descens: baixem uns metres per una corda fixa i fem un ràpel de 20 metres per la cara est fins el collet amb l'agulla de l'Ànec. Després baixarem per la canal fins a trobar el camí de la canal Ampla. 

Material: 25 cintes exprés,  alguna recuperable,  alguna bagueta o cable per escanyar els burils i estreps.

Horari orientatiu: nosaltres hem estat 4h 30'

Oberta per: Albert Iglesias, Carme Torres i Jaume Casanovas a l'any 1966.

Apa a escalar que el món s'acaba!!

 

4 comentaris:

 1. Que bons que sou carai!

  ResponElimina
  Respostes
  1. No sé qui ets, però anem fent el que podem dintre de les nostres possibilitats.

   Elimina
 2. Enhorabona i felicitats a la Ita ! Una via sorprenentment bonica.

  ResponElimina
  Respostes
  1. Gràcies Jaume, la via és bonica i està restaurada amb criteri.

   Elimina

Deixeu un comentari i us contestaren tan aviat com puguem