dilluns, 5 de juny del 2023

Els Ports - Estrets d'Arnes ( Estrets de Lliberós) Gonsa Sud - No Vendas la Piel del Oso sin Haberlo Cazado 03/06/2023

 Les previsions per aquest cap de setmana passat no eren massa bones i mirant i remirant vàrem veure que en els Ports donaven millor temps pels matins. Així que agafem la furgo i cap a Horta de Sant Joan que hi falta gent.

Després de mirar vies que ens faltin, vàrem veure que a la Gronsa Sud cara Oest, tenim alguna cosa per fer.


Us deixem la nostra ressenya.


Iniciant el primer llarg.
Fem els Estrets de Lliberós fins que som al peu de la Gronsa Sud - Vessant Oest i situant des de sota el peu de via, pugem per la canal i després anem a cercar l'aresta. El parabolt que marcava l'inici l'han enfonsat. Així que millor fer la reunió sota en el bosquet. 


Arribant en el pitó de la primera tirada. 


Iniciant el segon llarg, en aquest punt ja es veu que el temps vol canviar. 


El tercer llarg va per una placa molt compacta i plena de forats que van molt bé. Al final haurem d'anar a l'esquerra a buscar la reunió quasi al peu d'una canal. 

Ara ja comencen a caure gotes, i no sabem que fer, però al final confiem amb la previsió i seguim amunt. 


Iniciant el quart llarg amb la roca una mica molla, sort que la roca és brutal. 


Mirant com entrar a la canal on fem la quarta reunió. 


Sembla que plou menys i seguim esperant que la cosa no vagi a més. 


Ara sembla que ja no plou així que l'hem ensopegat no baixant. 


Iniciant la sisena tirada, els primers metres fins el parabolt cal anar en compte, així que poc a poc i bona lletra.


La roca en general és molt bona, només en algun tram haurem d'anar en compte. 


Un flanqueig fàcil a l'esquerra ens mostrarà el camí del darrer llarg. 


La sisena reunió amb el camí dels Estrets al fons. 


Quan em toca pujar passo per aquest petit forat on aquestes plantes estan fent la seva vida. Durant uns instants em paro per poder observar amb detall aquest meravella. A voltes passem corrents i no ho valorem. Avui li he dedicat el temps que es mereixien. 


En el cim ens parem a mirar el nostre entorn. Malgrat que el dia no és bo, aquestes muntanyes ens enamoren igual que sempre. 


Bones vistes sobre les Roques de Benet. 


Aprofitem per fer-nos una foto de record al cim. 

Aproximació: des de l'aparcament seguirem el camí dels Estrets fins que estem sota mateix de la Gronsa Sud, veurem un bosc que puja a l'esquerra, pujarem pel costat dret d'aquest bosc fins que veurem que el podem creuar i arribarem al peu de via. També es pot pujar grimpant des de baix per l'esquerra de la canal. 

La via: ens ha sorprès molt agradablement. La roca és bona, l'equipament et fa escalar entre assegurances, i l'itinerari està molt ben trobat, tot plegat fa que sigui una via Recomanable. 

1er. llarg:  55 metres III/III+.  1 pitó.  Pujarem per l'aresta deixant a la nostra esquerra uns ressalts on podrem posar algun friend i aprofitar algun pont de roca. Arribarem a un punt que fa un replà i hi trobarem un parabolt per fer la reunió, un parell de metres més amunt a l'esquerra trobarem un espit que també ens anirà bé agafar-lo per fer la reunió.

2on llarg: 45 metres. III/III+.  Seguirem per l'aresta fins al peu d'un diedre amb una placa amb forats, just aquí trobarem la reunió.

3er. llarg: 35 metres. IV/IV+.  3 parabolts. Sortim per la placa i anirem aprofitant els forats per progressar amb certa comoditat. Passat el tercer parabolt anirem en tendència a l'esquerra per anar a buscar la reunió sota d'un ressalt i al peu d'una canal.

4art. llarg: 35 metres. IV+/V- . 5 parabolts. Començarem al costat de la canal i pujarem en tendència a la dreta per una placa extraordinària, després del 5è parabolt trobarem una savina a l'esquerra que ens marcarà el flanqueig fins a la canal on trobarem la reunió.

5è. llarg: 40 metres. IV/IV+ 4 parabolts. Sortim per l'esquerra de la reunió i trobarem una placa agradable d'escalar fins a la reunió. 

6è. llarg: 40 metres. IV+/V-  5 parabolts i una alzina.  Sortim per la dreta de la reunió per una placa fineta fins sota d'un ressalt  que haurem de superar i després una alzina amb un cable , seguirem per la placa fins a trobar una fissura, seguirem per la fissura i després ja veurem la reunió.

7è. llarg: 40 metres. III/IV.  1 parabolt i 2 reunions.  Fem un flanqueig a l'esquerra, fàcil però molt bonic,  fins a trobar un parabolt, ara seguim vertical fins a trobar unes grades on trobareu una reunió i un metres més amunt una segona reunió, nosaltres seguirem verticals fins el cim. Reunió en una savina.

Descens: Anirem en direcció nord fins a trobar el ràpel de 30 metres. Un cop a baix baixarem per la vessant est fins que puguem anar a buscar un collet a l'esquerra.  Ara baixarem per la canal de la cara Oest, amb un tros de cordes fixes, fins a baix de la torrentera que seguirem fins que puguem baixar a trobar el camí dels Estrets.

Material: 10 cintes exprés i joc de Tòtems + R.

Oberta per: Gustavo Máñez i Gustavo Corral - Maig de 1993.  

Apa a escalar, escalar, que el món s'acaba!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixeu un comentari i us contestaren tan aviat com puguem