dimarts, 26 de maig del 2015

Brasil - Rio de Janeiro - Una ciutat per escalar a ritme de samba - 14/5 al 24/05/2015

Un cop a l'any, smb el Rafel ens agrada fer una escapadeta, ja fa uns quants anys que ho fem i aquest any no podíem fallar. Ens va costar una mica decidir on anar, ja que alguns llocs la cosa no està massa bé per anar-hi. Els conflictes que hi ha en el Nord d'Africa i en altres països ens han fet decidir per Brasil, i concretament a Rio de Janeiro.

Quan va arribar a les meves mans el llibre de l'Arnaud Petit ja vaig veure una sèrie d'escalades que m'agradaria fer i que queden a pendents fins que trobes el moment. Per altra banda, també vaig veure una projecció d'en Quim i  Lali que varen fer a la Panxa del Bou, que també em va agradar molt.

Un cop decidit vàrem començar a cercar informació per la xarxa, i alguna cosa més vàrem trobar. Ens vàrem donar compte que Rio de Janeiro és el paradís de l'escalada urbana, ja que hi ha més de 400 vies i 4 guies només de la ciutat. Hi ha vies llargues i vies esportives i que pots anar escalar cada dia amb transport public.

Rio de Janeiro és una ciutat de contrastos, amb unes diferencies socials importants. Des dels barris més rics com Copacabana i els més pobres com les faveles. Un clima bo en aquestes èpoques ja que estan a la tardor. Unes platges que són impressionants. Una civilització enfocada a l'esport i al culte al cos i un gent molt amable.

L'escalada està equipada amb unes assegurances que en diuen "grampos", que son unes P's entrades a pressió a la roca. Les vies no estan sobre equipades, fet que obliga a escalar entre assegurances i endevinar els itineraris. Pensem que les assegurances estan distants perquè es posen a ma i requereixen una bona estona amb aquesta roca.

La graduació, nosaltres l'hem trobada sensiblement diferent a la nostra, de fet les vies graduades per l'Arnaud Petit, i les mateixes a les guies d'en Flavio Daflon, hi ha més d'un grau de diferència. Les tirades de II+ no les pots fer corrent, s'han d'escalar.

La graduació de les vies contempla les següents dades:

Exemple:
6º VIIa (A1/VIIc) E2 D3

6º Vol dir el grau general de la via.
VIIa grau de la tirada més difícil.
(A1/VIIc) grau d'artificial i grau si es força en lliure.
E2 Grau de protecció. que va des del E1 al E8, però el E2 ja comencen està separats.
D3 Horari de la via; va des del D1 al D6, el D3 seria de 4 a 6 hores.

Ja ho veieu una mica diferent del que estem acostumats a casa.

El tipus d'escalada predomina les plaques amb passos d'adherència i regletes.

 El Pa de Sucre
 Cristo de Corcovado

 Favela de l'Alemany.
 Els monos titís que habiten al voltant del Pa de Sucre.
 Les platges de Copacabana i Ipanema són precioses.
 Una reunió amb 2 grampos, a voltes només n'hi ha un.
 Barri de Santa Teresa,
L'escalada sobre el mar és tot un pler. 

Durant aquest 9 dies que hem estat a Rio de Janeiro hem pogut fer 5 vies molt interessants que us aniré explicant els propers dies.



2 comentaris:

  1. Renoi Parella, quines dentetes!!! aquests Grampos, em recorden les escarpies que hi havien a Meteora.

    ResponElimina

Deixeu un comentari i us contestaren tan aviat com puguem