dilluns, 18 d’octubre del 2010

Riglos - Mallo Frechin - La "nueva" José Antonio Sanz - 17-11-2010

Riglos sempre ha estat un dels llocs que més ens ha agradat escalar, per la verticalitat de les seves parets, les seves panxes, el seu conglomerat, el fet que sempre fas un cim, els seus voltors, la bellesa del seu poble, i per moltes raons més, que ben segur podríem escriure un bon article.

El Mallo Frechin sempre ha estat un mallo una mica desprestigiat pels escaladors, les vies que hi havien obertes, tenien molt mala fama per la seva roca, però des de fa un temps, és va obrir una via nova, que en part passa per sobre de l'anterior José Antonio Sanz, amb un equipament excel·lent i amb una roca és força bona. Segons diu el Desnivel, sembla que no està massa clar qui va fer aquesta restauració o aquesta nova via, però sembla que hi ha acord en posar-li "La nueva José Antonio Sanz". Aquest bon equipament ha fet que actualment sigui un dels mallos que es repeteix més cada setmana. Si voleu no fer cua, cal matinar una mica més que les altres cordades.

Si disposeu de una xic de temps val la pena que us arribeu al centre d'observació que hi ha sobre mateix del poble, des d'on podreu fer una bona fotografia de totes les parets i gaudir d'una explicació sobre les aus que us ajudarà a distingir-les i entendre millor la seva forma de viure.


Com hem arribat els primers no tenim problemes de cordades que van per davant nostre, i tampoc, de caiguda de pedres, però fa un vent molt fort i les temperatures han baixat, per tant, anem més abrigats del que estàvem acostumats fins ara.
El Mallo Frechin és un mirador dels escaladors que fan les vies de la Visera, si mireu a l'aresta de La Visera, veureu una cordada a La Mosquitos que estan a la reunió que hi ha sobre una gran pedra anomenada el "Trono".

Totes les tirades tenen varies panxes que haurem superar gràcies a les bones presses que anirem trobant, molts cops dubtarem de que ens puguin aguantar, però poc a poc anirem agafant confiança i podrem gaudir d'aquests passos tan impressionants.

Les tirades d'aquesta via no són massa llargues i com estàn molt ben equipades, cal tenir cura a l'hora de passar la corda per evitar el fregadís. Important portar bagues llargues.
Tot i que els voltors han abandonat tots els nius que hi ha a La Visera, encara els hi agrada parar per descansar dels grans vols que fan per tots els mallos, avui tots plens d'escaladors, ja que s'estan fent la majoria de les vies.

Passem per la reunió de l'antiga via José Antonio Sanz, on podrem veure una de les pes que es feien servir en aquella època.
Poc a poc anem guanyant alçada i des d'aquí, per sota del Rafel, podem veure una altra cordada que està fent una de les vies de La Visera. Francament impressiona.

Quan veiem pujar aquesta cordada, ens quedem francament meravellats per l'elegància i per la rapidesa que progressant per aquesta via de força dificultat.


Ja un cop acabat la via, cal pujar un xic més per un esperó de IIº grau, des d'on podrem veure aquesta impressionant vista del Mallo Fire, on hi ha una cordada que està pujant a la Punta Mallafrè.

Satisfets, ja pleguem el material i ja estem fent plans per fer una altra via que hem vist. Aquesta puja en aquest mateix mallo i és diu "Curruclillo", ara ja només ens falta trobar la ressenya.
Aquesta és una via per iniciar-se a l'escalda a Riglos, ja que el seu equipament permet mirar-se amb detall tots els passos i sempre hi ha el recurs del fer Aº si algun pas no surt. També us permetrà acostumar-vos a la roca i a les seves panxes.
Trobareu la ressenya als Desnivel 287, la descripció no està massa bé, però només cal seguir les xapes, segur que no us perdéreu.

3 comentaris:

  1. Bona escalada parella,

    La tindrem en compte per quan anem a Riglos

    salut i a tibar

    ResponElimina
  2. Hola Manel, gràcies per la informació, es veuen interessants aquestes vies, són d'hivern?
    a veure si m'animo i hi pujo, que encara no m'he estrenat a Riglos...

    ResponElimina
  3. Joan, malgrat és lluny val la pena anar-hi un parell de dies i fer aquesta via per escalfar i després una altra al Pisón o a la Visera.

    Jaume: és orientació soleia, però els dies freds d'ivern són massa curts per fer segons quines vies. Ara és un bon moment i a la primavera també.

    Apa a escalar que el mon s'acaba!!!!

    ResponElimina

Deixeu un comentari i us contestaren tan aviat com puguem