dissabte, 7 d’agost del 2021

Montserrat - Gorra Frígia - Via Monpart - 03/08/2021

 Feia temps que em feia il·lusió repetir aquesta via, ja que aquest any fa 50 anys del primer cop que la vaig fer. Després l'he repetit en diferents ocasions, però ara portàvem un munt d'anys sense fer-la. 

Amb el temps ha passat de ser una de les principals vies del "Gorro" a quedar un xic marginada per la resta de vies que s'han obert.

En realitat és una variant de la Haus Estrems que es va obrir 10 anys abans al 1945 i la Monpart en l'any 1955. Cal mencionar, que quan es va obrir no es va fer utilitzant expansions, només pitons i ponts de roca. 

La nostra ressenya.


Fent la primera tirada.
Recordo que en aquella època aquest llarg es considerava una grimpada i realment no ens encordàvem fins l'alzina de la primera reunió. 


l'Ita fent el segon llarg, un llarg on s'ha de saber navegar per trobar la via original, costa de veure les assegurances, però hi trobarem un parabolt, un burí, un cap de burí i un parabolt. 


Poc a poc va guanyant alçada amb seguretat


El tercer llarg, inicialment més vertical, però amb millor pressa i amb més possibilitat d'assegurar-te, gràcies a un pont de roca, parabolts i spits. 


Cal gaudir-lo i al mateix temps pensar com varen fer la primera ascensió. 


Podrem posar també alguna assegurança flotant. 


Darrers metres abans d'entrat el forat que li deien el WC.


Sortim per l'esquerra i ja ens trobem amb les assegurances de la Via del Carles que la xafa totalment, només hi ha un antic pont de roca amb filferro testimoni d'aquell temps. 


Darrera tirada senzilla que ens portarà al cim. 


Tot un gust arribar al cim d'aquesta agulla, per més cops que hi hagis pujat sempre resulta agradable. 


Foto cim.


Aproximació: des del funicular de Sant Joan, agafarem direcció a Sant Jeroni. Un cop passat la Gorra Frígia per sota trobarem unes escales, just aquí comença la via. 10 minuts.

La Via: itinerari lògic, ben trobat i on podrem intentar reviure con s'escalava abans, segur que ens deixarà ben satisfets.  

1er llarg: 40 metres, III. 1 pitó.  Grimpada agradable, però que en algun tram haurem de tenir cura amb la roca. Possibilitat de posar alguna assegurança flotant.

2on llarg: 35 metres. IV+.  2 parabolts, un burí amb plaqueta i un cap de burí.  Sortim verticals per un diedre on trobarem algunes arrels, al final entrem en una lleixa i ja veurem un parabolt al costat d'un burí, seguirem vertical uns quants metres i trobarem un burí amb plaqueta, i després un cap de burí on podrem posar una plaqueta recuperable, i poc abans d'entrar a la reunió un parabolt ens assegurarà els darrers metres.

3er. llarg: 30 metres. IV+, IV. 1 pont de roca i 3 parabolts. Possibilitat de posar un alien verd i algun merlet.  Sortim per la dreta posant-nos sobre una pedra característica i comencem a pujar vertical amb una roca excel·lent, que serà així durant tota la tirada. Tot seguit trobarem un pont de roca i des d'aquí començarem anar en tendència a l'esquerra fins a la reunió.

4art. llarg: 3o metres. IV+, IV. 1 pont de roca original i parabolts de la via del Carles. Sortim per l'esquerra del forat i després seguim vertical fins a la reunió.

5è llarg: 35 metres. III, 2 parabolts i 1 savina.  Sortim verticals fins sota del ressalt que anirem seguin sempre en tendència a l'esquerra fins arribar a una gran savina, un cop passada ja podrem pujar vertical fins a la creu.

Descens: Nosaltres baixem en dos ràpel per la cara Est, un de 25 metres i un 2on de 50 metres.


Apa a escalar que el mon s'acaba!! 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixeu un comentari i us contestaren tan aviat com puguem