dijous, 30 de maig del 2024

Malanyeu - Paret del Devessó - Via El Gavinet del Grau de la Solana - 30/05/2024

 Avui anem a Malanyeu, però com que anem tard, escollim una via curta de l'extrem esquerra que ja havíem vist un dia de baixada pel camí que hi passa just pel peu.


Us deixem la nostra ressenya


Comencem escalar des del mateix camí, veiem dos esperons molt junts, i com el de la dreta es veu xic més difícil pugem per aquest. Ambos van a la mateixa reunió.


Una escalada fàcil ideal per aquells que comencen a fer de primer i que volen posar alguna assegurança flotant.


El segon llarg segueix per l'esperó recte des de la reunió. Roca bona i amb algun pas bonic. 


Malanyeu sembla un jardí, està tot d'un color verd preciós, i ple de flors que li donen encara més color. Amb aquestes pluges surten petites plantes per tot arreu. 


Arribant al segona reunió, just quan s'acaba l'esperó. 


Aprofitem per practicar el muntatge de la reunió amb les cordes, va bé per quan t'has deixat la baga de reunió. La veritat que aquest sistema és molt ràpid de muntar, més que amb la baga tradicional. 


El darrer llarg surt per una placa molt ferma. 


Reunió en el cim. 


Just quan arribem a baix. 

Aproximació: Seguirem el camí de sempre fins arribar abaix al torrent sec, seguirem per un corriol direcció a ponent que va pel costat del torrent fins que trobarem una pista que ve de l'esquerra i hi ha una tanca del bestiar, passarem la tanca i començarem a pujar per un camí que porta al costat esquerra de la paret. Aquest camí s'apropa a la paret fent siga sagues i  una d'elles passa per l'inici de la via. Veureu que hi ha dos esperons, el de l'esquerra es veu més senzill i més llarg i el de la dreta hi ha una placa molt maca per començar. Des del peu de via veureu un pitó i un pont de roca. Nosaltres hem començat per l'esperó de la dreta fins a la primera reunió i després hem seguit per l'altre. 

La Via: Itinerari de 3 llargs senzills, equipat amb ponts de roca, 1 pitó, bagues a les savines i les reunions estan equipades amb dos parabolts. L'escalada té alguns passos bonics que li donen una mica d'al·licient. 
Ideal per iniciar-se en vies de més d'un llarg on podrem aprendre a posar assegurances flotants. 

1er. Llarg: 25 metres. IV, III.  1 pitó i alguns ponts de roca. Pugem per una placa amb roca molt compacta fins arribar al pitó, després ja seguirem pel fil de l'esperó fins que veurem la reunió a la nostra esquerra.

2on. Llarg: 25 metres. IV, III.  Grimpada agradable pel fil de l'esperó. La reunió la trobarem a la nostra esquerra just quan s'acaba l'esperó. D'aquí anirem per la dreta (no recta de la reunió) per un corriol que hi ha una fita i ens portarà a l'altra reunió on també hi ha 2 parabolts.

3er. llarg: 15 metres. IV. Escalada de placa amb una fissura a la dreta que ens marca la sortida. Reunió a uns metres de la sortida. 

Descens: anirem caminant en direcció a ponent i trobarem una instal.lació de ràpel. Primer baixarem rectes i després anirem a l'esquerra (mirant la paret) i baixarem per una xemeneia fins una gran alzina  on plegarem les cordes. D'aquí veurem que surt un vira que ens portarà al collet on hi ha un bloc cavalcat, els darrers metres trobarem una corda fixa. 

Apa a escalar que el mon s'acaba!!

dimecres, 29 de maig del 2024

Via Albert - Busquets o (GESAM) a la Magdalena Inferior - Montserrat. 28/05/2024

A principis de l'any 1971, ja fa 53 anys, vàrem fer aquesta via per primer cop. Era la primera via de la cara est i en aquell temps es coneixia més GESAM que per Albert-Busquets. Durant un parell d'anys la vàrem repetir en diverses ocasions amb companys diferents. Després ha quedat aparcada durant molts anys i sempre que hi passaven per sota ens venia els bons records de quan començàvem a escalar.

Amb el temps, aquesta cara est ha canviat molt, ha quedat farcida de vies que van una a tocar a l'altra i eclipsant aquesta petita joia.


La nostra ressenya.

La via ha estat restaurada amb parabolts respectant totalment l'equipament inicial, i mantenint l'aire entre assegurances, fet que ens permetrà gaudir de l'escalada montserratina en la seva essència, res a veure amb les vies veïnes.  


Veient que el primer parabolt està a uns 10 metres de terra i tot que és un terreny no massa difícil, intenta posar una assegurança flotant en una petita fissura invertida perfectament visible des del peu de via. 


La roca és extraordinària, gens polida i amb bons còdols, on et fà sentir aquell plaer tan apassionant de l'escalada.   


Quan em toca pujar de segon el meu cap va pensant amb quina il·lusió i amb quin material vàrem fer aquesta via a principis del 1971. 


Anar a buscar el pas per superar aquest ressalt, els meus records em portàvem a una pedra marró que ens hi teníem que posar a sobre, ho he mirat i no ho he vist clar, i just on hi ha el parabolt hi ha molt bona pressa per superar aquest pas.  


Arribant a la segona reunió.  Surt una tirada curta que es podria ajuntar amb la següent, però la volem fer com es feia en aquella època. 


Sortint de la segona reunió, com el propera assegurança està un xic lluny aprofitem un merlet que com a mínim dona moral..


El tram és dret però vols anar poc a poc per gaudir-lo millor. 


Entrant a la tercera reunió. 


Restes de la tercera reunió original. 


Ja estem en el quart llarg i la festa segueix igual, bona roca i un gust immens de repetir aquesta via després de tants anys. 


En aquest punt cal anar un xic a l'esquerra per no entrar a la zona de parabolts d'altres vies. 


Amb merlets com aquest podem pujar per arreu. 


Arribant a la quarta reunió i última. Tot lo bo s'acaba!!


La primavera també ha arribar al cim de la Magdalena Inferior. 


Avui ens estem una bona estona en el cim gaudint del matí meravellós i dels records que ens envolten. 


Però al final hem de baixar, i quan inicies el ràpel sembla que tanquis un capítol de la nostra història montserratina, però segur que ben aviat tornarem en el cim d'aquesta agulla.


Una mica d'història: en aquesta via hi ha dues cordades que reclamen la seva primera ascensió i que resulta molt difícil de clarificar. De fet, en el llibre d'en Josep Barbera Montserrat Pam a Pam, ja ho deixa una mica obert.

Avui parlant amb en Jordi Cevallos m'ha fet veure que certament no està massa clar i m'ha enviat la següent documentació. 


Fitxa tècnica del Centre Excursionista de Terrassa feta per en Josep Piera i Queralt, amb qui va parlar en Jordi Ceballos i li va confirmar que quan va obrir la via no hi van trobar res. 


La descripció correspon exactament al coneixement que jo tenia de la via i que un cop repetida amb el reequipament actual segueix sent la mateixa, menys en els darrers metres que sembla que actualment surt més recte. 


Publicació a la revista cordada núm. 164  de l'any 1970 que també concorda amb la fitxa tècnica anterior. 

Posteriorment la mateixa revista Cordada, fa una rectificació i li dona l'ascensió a Albert-Planas-Busquets del GAM de CMB.  Costa clarificar que va passar, fins i tot és possible que tots dos tinguin la seva raó, doncs el pany de paret de la cara est és prou ample, fins el punt que ara hi ha tres vies més. Qui sap si els primers no van pujar un xic més a l'esquerra o més a la dreta sense deixar cap rastre? Per altra banda, el segon llarg és tan característic que sembla que no hi haurien d'haver confusions. Tampoc, tenim cap explicació ni dibuix d'en Albert-Planas-Busquets de quan la varen obrir. 

Només podem suposar i la meva suposició és que Albert.Planas-Busquets varen fer fins a la segona reunió de la nostra ressenya directament i d'aquí fins dalt. En la ressenya de la GESAM no hi ha la segona reunió nostra, la feien just on hem fet nosaltres la tercera. En aquesta segona reunió el material antic que hi ha ens ha semblat un xic diferent i queda una mica a l'esquerra de la lògica de la via. 

De totes maneres, per mi sempre serà la Via GESAM, doncs és com la vàrem conèixer i com en parlaven els diferents escaladors de la nostra generació i possiblement sempre estaré errat. 

Moltes gràcies Jordi Ceballos per tota la documentació.  


Aproximació: Des de Sant Joan agafarem el camí de Sant Jeroni, un cop passat la Gorra Marinera trobareu una trenca a ma esquerra, la seguirem passant per sota de la cara nord est de la Magdalena Inferior i tot seguit trobareu les escales de Jacob, les pujarem i quan arribem al collet entre la Magdalena Inferior i la Gorra Marinera,  estareu a peu de via. Hi ha un sellament  a l'inici.  

La via: Una petita joia montserratina sent la tercera via a la Magdalena Inferior. En aquest pocs metres de conglomerat montserratí hi trobarem una mica d'història d'aquells escaladors que vàren poder gaudir d'aquesta escalada amb uns materials rudimentaris però amb una gran il·lusió. Molt Recomanable. 

1er. Llarg: 15 metres. IV, IV+, 1 parabolt.  En el peu de via hi trobareu un sellament que marca l'inici i també podreu veure el primer parabolt a uns 10 metres més amunt.  Tirada de placa amb molt bona pressa.

2on. Llarg: 15 metres. IV, V+, IV+. Sortim a l'esquerra i trobarem un parabolt. Ara ens tocarà superar aquest petit ressalt amb una bona tibadeta, després trobarem un segon parabolt i uns metres més amunt la reunió.

3er. Llarg: 15 metres, IV+, IV. Sortim per la dreta on, amb una mica de traça, podrem posar un merlet, després seguirem per terreny vertical fins un parabolt on uns metres més amunt per verticalitat fins a la reunió. Els llargs segon i tercer es podem ajuntar sense problemes. 

4art. Llarg: 30 metres.  IV, IV+, IV.  Sortim rectes fins un parabolt que hi ha  a uns 10 metres. Després anirem a l'esquerra per agafar un merlet molt gran, seguim vertical i trobarem un segon parabolt  que ens assegurarà fins a la reunió. D'aquí al cim hi ha uns metres molt fàcils. 

Material: 5 cintes exprés, algun friend i bagues per merlets. 

Oberta per: Albert, Busquets i Planas del GAM de CMB o  GESAM del Centre Excursionista Terrassa,  a finals de l'any 1969 o principis del 1970.

Descens: ràpel de 35 metres per la vessant sud. 

Apa a escalar que el món s'acaba!!


dilluns, 27 de maig del 2024

Quan els Agents Rurals t'estan esperant al costat del cotxe-Els Ports-La Mola Grossa-Via Comando Hermoso 25/05/2024

 Si, Avui començarem l'història al revés, així els que no tenen paciència per llegir-ho tot, al menys els hi quedarà la part que volem remarcar de l'experiència.

Quan arribem al cotxe ens trobem els Agents Rurals al costat de la nostra furgo i ens estan esperant. Ens saludem i tot seguit ens diuen que hem escalat en un lloc que cal demanar permís i en aquesta epòca no s'hi pot escalar, i que ens hauran d'aixecar acta i segurament ens arribarà una sanció.  Una cordada de Valls que vàrem fer la via junts els hi va passar al mateix. 


La via en qüestió puja pel mig d'aquesta paret i surt directament sota el cim de La Mola Grossa.

Els que ens coneixeu, sabeu que som tremendament respectuosos amb les restriccions, i si és així com és que heu anat en una via que no si podia escalar? 

Aquesta setmana passada va sortir una publicació d'una via nova en aquest lloc. La publicació a Instagram era d'un conegut alpinista/escalador professional i nosaltres no vàrem mirar la regulació del parc, pensant que si la via l'havien obert aquest mes, no hi hauria restriccions i més si estava oberta per un professional de la muntanya que li aniria el seu prestigi professional.

En la publicació la posàvem de meravella; bona roca,  bon equipament i un lloc preciós, total una via "Love Climbing" segons ells. És per aquest motiu que vàrem fer cap sense mirar res més. 


Retall de la normativa del parc.

Aquesta via està en la zona d'escalada condicionada i que són la resta del mapa.  Així com en altres zones hi ha un cartell explicatiu, en aquesta no vàrem trobar cap tipus de cartell i la normativa cal llegir-la molt a poc a poc per entendre-la.  Els agents rurals varen pujar perquè algú els va avisar. 

Després de fer una pista ben llarga, (12 quilometres) mitat d'asfalt i mitat de terra varem arribar a la Bassa de Refoia on la boira no ens deixava veure ni la via, ni lo bonic que era aquest lloc.

Ens vàrem quedar al cotxe fins que varen arribar una cordada de Valls que també anàvem a la via i tenien la mateixa font d'informació. Ells decideixen sortir i nosaltres ens esperem una mica, però per un moment va semblar que s'obria i ens vàrem decidir sortir al darrere d'ells fins al peu de via.

La via va resultà que no era tan bonica com la publicació deia, doncs la roca no era massa bona i l'itinerari tampoc era res de l'altre mon. 

Total que us avisem perquè si vareu agafar la ressenya per anar-hi, us podeu trobar com nosaltres. Seguint les nostres indicacions i les de la cordada de Valls, ja han despenjat la ressenya.

Us deixem algunes fotos entre mig de la boira...


El diedre d'entrada. 


Placa molt fina en el primer llarg.


La bassa on hem deixat la furgo. 


Iniciant el segon llarg, després és una grimpada descomposta fins a la reunió. 


Iniciant el tercer llarg. 


Arribant a la tercera reunió. 


Tram més difícil del darrer llarg. 


Arribant al final de la via.  (foto. Joan Plana).


Sortint de la via, es veu contenta, però encara no sabíem que ens estaven esperant al cotxe. :-)


Apa a escalar que el mon s'acaba!
 

diumenge, 26 de maig del 2024

Via dels Dijous a l'Agulla Alta de la Miranda - Regió d'Agulles - Montserrat. 23/04/2024

 Després de fer la via  Shard Strep a l'Agulla Manolito García , fem un ràpel i ja estem al peu de l'agulla Alta de la Miranda. Com és dijous ens posem a la Via Dels Dijous que té molt bona pinta.


La nostra ressenya


El primer llarg es feia fent romanaig amb l'alzina, però resulta que l'alzina s'ha mort i no fa massa gràcia recolzar-t-hi, però per sort les assegurances estan properes i la roca és molt bona.


En Miquel tampoc vol saber res de l'alzina. 


L'Ita amb l'alzina totalment seca al fons


Iniciant el segon llarg que es veu especialment bonic, tot i així cal estar atent per veure les assegurances. 


Posant un bon Alien en la fissura.


Després un tram molt vertical que es fa bé gràcies a les bones presses que hi ha. 


Assegurant des del ràpel


L'Ita arribant al cim amb l'agulla Manolito Garcia just al seu darrere. 


Espectaculars les vistes que podem gaudir des del cim. 


Una cordada a l'agulla del Queixal. 


Restes de l'antic ràpel. 


Foto en el cim. Un bon record. 


Autoretrat de l'Ita en el ràpel. 

Aproximació: Des del refugi Vicenç Barber anirem agafar la canal Ampla fins al coll de d'Agulles, Després seguirem les senyals vermelles que ens portaran a l'agulla Triroca i a l'agulla Xica de la Miranda, baixarem per la canal en direcció sud fins arribar al peu de via. Nosaltres vàrem arribar-hi fent primer l'agulla Manolito Garcia. 

La via: itinerari de dos llargs molt bonics, especialment el segon on podreu gaudir de l'escalada vertical típica d'aquesta zona.  Recomanable. 

1er. llarg: 15 metres. V, IV. 4 espits. Ens enfilem per anar a buscar el primer espit per la dreta de l'arbre, després seguim per la placa fins que baixa un xic de dificultat. Sota del bloc, on farem la reunió, podrem posar un alien vermell. 

2on. llarg: 35 metres. IV+, V+, IV, III.  5 espits. Sortim verticals i aviat trobem el primer espit, després haurem d'anar en diagonal a la dreta per trobar el segon. Tot seguit pujarem a la fissura on podrem posar un alien groc o un de vermell, i d'aquí recte amunt per terreny molt vertical i difícil però amb molt bons còdols i uns metres més amunt per verticalitat fins el cim. Reunió en el ràpel. 

Descens: ràpel de 25 metres per la cara est.

Material: 7 cintes exprés i aliens groc i vermell.

1ª ascensió: 30/11/2000 per F. Garcia, R. Majó, E. Martínez, i E. Sales.

Apa a escalar que el món s'acaba!!