divendres, 11 de desembre del 2020

Malanyeu - Paret del Devessó - Via Dels Culés - 09/12/2020

 


Vista de la Paret del Devessó  (foto de la tornada)

Quan sortim de casa estem a 1grau, i tot el camí estem a -1 o + 1. Confiem amb el microclima de  Malanyeu dels dies que fa bo. 

Quan arribem just comença a tocar a la part de dalt de la paret, confiem que mentre anem fent l'aproximació per sobre de l'herba gelada el sol anirà a baixant i quan arribem ja podrem escalar. 


El Pedra i el Cadí ja han rebut les primeres neus. (Foto de la tornada).


La part de l'església té un encant especial i malgrat l'hem retratat en diverses ocasions, mai em canso de fer-ho. (foto de la tornada)


La tardor ha deixat aquest espai preciós. 


Començant el primer llarg.

Efectivament quan arribem a peu de via, ja tenim sol i per tant la temperatura resulta agradable per escalar.


Un tram un xic descompost a l'entrada a la primera reunió. 


Anant a cercar una placa que ens portarà a la segona reunió. 


Entrant a la tercera reunió.
 
Malgrat la via va buscant sempre el lloc més net, es del tot impossible fer fotos al company
 perquè els arbres no et deixen veure la roca.


Iniciant el quart llarg.


El quart llarg està molt ben trobat i resulta una escalada plaent amb un roca diferent de la que estem acostumats, és un calcari abrasiu i sense forats. 


Els darrers metres abans d'arribar al cim. 


Contents al cim.



Us deixem la nostra ressenya.

Aproximació: nosaltres sempre deixem el cotxe al costat d'uns contenidors que hi ha abans d'arribar al poble. Des d'aquí baixem per una pista cimentada fins que podem entrar en un camp que ens porta en una altra pista que ens deixarà al torrent.  Després anem seguint el corriol fitat que porta a peu de paret. Segurament anireu a parar al peu de la Via Aina (assegurança blava al peu) des d'aquí haureu de caminar uns 40 metres a l'esquerra i trobareu una fita al peu que indica l'inici de de la via. A uns 4 metres veureu un parabolt. 

La Via: malgrat la via es veu molt plena d'arbres, ens ha sorprès gratament, doncs cal equipar-la i hi ha passos de roca força interessants.

1er llarg. 35 metres. V, IV+, V, IV+, IV. 2 parabolts.  Sortim verticals per arribar al primer parabolt. Des d'aquí estant podrem veure el segon parabolt, però abans podem posar un friend i agafa una savina. Seguim doncs vertical fins el segon parabolt on trobarem un pas un xic més difícil, després arribarem a una placa que superarem per anar a l'esquerra a un terreny descompost però que fa possible l'entrada a la reunió. (reunió amb un sol parabolt que podreu reforçar a un tascó petit).

2on llarg: 25 metres. III, IV. La lògica ens diria que hem de sortir verticals, però la via va la dreta a buscar una alzina i després vertical per entrar en una placa de molt bona roca que ens portarà a la reunió en una alzina.

3er llarg: 25 metres IV+, V. Des de la reunió ja veurem un pont de roca que ens marca que hem de sortir vertical, després trobarem un segon pont de roca abans d'anar un xic a l'esquerra per situar-nos sota un diedre que superarem i al final anirem a la dreta per fer la reunió un arbre.

4art llarg: 25 metres. IV+, V, IV. Sortim verticals per anar a cercar un pont de roca. Com està encara lluny podrem posar algun friend sense problemes. La rosa és boníssima i permet una escalada plaent. Després anirem un xic a la dreta amb uns passos elegants que gràcies a la roca resulten més disfrutons que difícils. Un cop superat aquest tros, ja veurem a sobre nostra el parabolt de la darrera reunió que hi arribarem per un terreny vertical i agradable. 

Descens: des de la reunió anirem en direcció a l'est, primer baixarem un xic per després pujar per la vessant nord i ja sortirem als ràpels de la via Aina. Si aneu amb cordes de 60 metres, podreu baixar en dos ràpels.

Materials: Camelots; #0,50, #0,75, #1. i els aliens grocs i vermells.

1ª Ascensió: Joan Baraldés i Toni Alarcón.

Apa a escalar que el mon s'acaba!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixeu un comentari i us contestaren tan aviat com puguem