diumenge, 13 de setembre del 2020

França - Tarascon - Calamès - Via Prelude - 11/09/2020

Sortim amb intenció d'escalar a la Fullatera, però les pluges de la nit han deixat la paret impracticable, així que decidim passar el túnel del Puymorens i baixem a Ax Les Termes per provar Le Pujol i ens trobem amb el mateix problema, tot xop. Així que decidim provar sort a Calamès que és roca calcària i a la tercera va la vençuda.

Calamès és un lloc que l'escalada és més bonica del que sembla, doncs es veu molta vegetació, però un cop a la via, la roca és bona i l'equipament també.


Arribar al cim sempre té premi. 


Iniciant la via. Al peu veureu una gran P picada a la roca. 

Via molt ben equipada amb un grau agradable de màxim obligat de Vè. 


El segon llarg, un xic vertical amb passos per gaudir del plaer de l'escalada. 


En Xavier i l'Ita en el segon llarg. 


Sortint de la reunió en el tercer llarg. Un llarg on els passos són un xic més obligats, però seguim amb una dificultat de Vè. 


En Xavier en el 4art llarg. 


La situació és immillorable, dona gust mirar la vall. 


La cinquena tirada, un tendència similar. La vegetació li treu encant, però l'escalada segueix sent plaent. 


Entrant a la 5ª reunió. 


Arribant a la sisena reunió. 


El darrer llarg va a cercar un petit ressalt més vertical. 


L'Ita fent el darrer llarg. 


La darrera reunió. 


Contents al cim. 


La nostra ressenya.

Aproximació: des de Puigcerdà anirem al túnel del Puymorens , passant per Ax Les Termes,  seguirem fins arribar a Tarascon Sur Ariege, passarem la primera rotonda i a la segona girarem a l'esquerra per la D618, passarem per Surba i després arribarem a Bedeilhac on aparcarem a l'esquerra en una bona àrea.  
Des de la mateixa àrea sortirem per un camí en direcció est passant el poble. El camí està senyalat en senyals vermelles i grogues. Passarem per sota d'una zona d'escalada esportiva. Seguirem un xic més i veurem que surt un corriol a la dreta (Fita), anirem pujant fent ziga-zagues fins al peu de via a l'esquerra d'un gran bloc. 25 minuts.

La via: Una de les més clàssiques de la zona, totalment equipada, ideal per iniciar-se a les vies de més d'un llarg. La roca és molt bona i els passos d'escalada divertits. Teniu un matí de bona escalada assegurat.

1er. llarg:  40 metres.  IV.  La primera assegurança la trobareu un xic amunt, després ja mantenen una continuitat fins a la reunió.

2on. llarg: 35 metres. V-.  Cal anar un xic a l'esquerra fins situar-nos sota d'una placa amb fissures. Passos molt bonics i amb excel·lent roca.

3er. llarg: 40 metres. V. Sortim verticals fins a trobar la primera assegurança. (podem posar un Àlien groc o agafar algun pont de roca per escurçar la distancia. Després ens trobarem amb una bona placa que es veu molt fina, hem d'anar un xic a l'esquerra aprofitant unes bones presses de peu, després vertical i amb bon canto fins una darrera placa, que hi ha un pas un xic llarg, per continuar per terreny més fàcil fins a la reunió.

4art. llarg: 30 metres. IV. Ara anem en tendència a l'esquerra per un terreny més senzill que les anteriors tirades.

5è llarg: 30 metres. IV+.  Seguirem pujant per unes plaques amb tendència a l'esquerra fins arribar a una reunió penjada en el fil de l'esperó. 

6è llarg: 35 metres V-. Sortim per l'esquerra i anem pujant superant unes fissures tombades fins arribar en una placa d'adherència que ens portarà a la reunió.

7è llar: 30 metres. V. Anem a cercar un ressalt que tenim a davant nostre a l'esquerra. Tot seguit, pujarem vertical passarem un tram més dret per anar a l'esquerra esquivant un petit sostre, uns passos més i ja estem al cim.

Material:10 cintes i algun friend mitjà. (prescindibles)

1ª Ascensió: Jean Denis Achard i Vincent Mourareu. 

Baixada: Seguirem per la carena passant les runes d'una petita construcció. Tot seguit començarem a baixar per un corriol per anar a cercar la vessant sud. Baixarem fins un coll i des d'aquí ja trobarem les senyals vermelles i grogues que ens tornaran al punt de sortida passant per la zona d'escalada esportiva. 30 minuts.

Apa a escalar que el mon s'acaba!!

2 comentaris:

  1. Ei! sembla una bona opció, penso que millor que la Fullatera...llàstima que és prou lluny però queda apuntada, gràcies per la descoberta. Quina orientació te?

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Jaume, és una zona amb moltes vies. Si hi vas, millor anar-hi per més d’un dia. L’orientació és sud. Salut i força!!

      Elimina

Deixeu un comentari i us contestaren tan aviat com puguem