diumenge, 14 de juliol del 2019

Pirineu Oriental - Coma de l'Orri- Piràmide de la Canal de l'Aigua - Via Bio - desagradable - 13/07/2019

Divendres al vespre, estem cercant llocs del Pirineu per fer una escapadeta, tenim diferents llocs per anar, però a la majoria ja hi hem anat, cerquem una cosa nova. Així que mirant per Facebook en Joan Prunera acaba de penjar la seva sortida a la Vall de l'Orri. Sembla interessant, doncs ja està decidit,  ho preparem tot i demà ben d'hora farem camí cap a la Coma de l'Orri.

Aquesta vall només l'havia recorregut baixant les pendents del Gra de Fajol  gran, amb esquís, després de pujar per la  seva canal de la vessant de Vall Ter. Recordo una molt bona esquiada per pendents força dretes, però això ja fa molts anys.

A 2/4 de 9 , sortim de la corba on comença el camí de la Coma de l'Orri i l'antic camí que pujava al Refugi de Ulldeter . Amb una excursió molt bonica i a l'ombra dels arbres anem guanyant alçada sense donar-nos compte. Quan ja podem veure la paret, ja només ens queda una mica més de pujada per començar a escalar.


La Piràmide de la Canal de l'Aigua


Pujant per la Coma de l'Orri, un bosc molt bonic. 


Una vall ideal per aquests dies de calor. 


Darrers passos per arribar a peu de la via. 


Primers passos, un xic humits, però al mateix temps interessants.


Anem guanyant alçada. 


Sortint del pas difícil de la tirada. 


Últims passos abans d'entrar a la 2ª reunió. 


Les plaques tombades que ens portaran a la 3ª reunió en un arbre. 


A la segona reunió, l'Ita assegurant. 


Malgrat ser cara nord tenim sol tota l'escalada. 


Iniciant el cinquè llarg, passos més drets i més bonics. 


L'Ita fent el 6è llarg i últim. 


Uns metres més i cim, al fons la vall de la Coma de l'Orri. 


Foto Cim. 


La Paret dels Gneis, on trobarem dues vies molt interessants de fer. 


Poc a poc comencen a entrar les boires


Coll de la Coma de l'Orri i El Gran de Fajol gran. També podem veure la seva pala, un atractiu pels hiverns amb molta neu. 


Darrer ràpel. 


Una cabana al mig de la vall. 


Els cardús també alegren el camí de baixada. 


Millor això que les pintades de colorets per senyalar els camins. 


Malgrat aquesta flor ja està de baixada, encara conserva el seu encant. 

Aproximació: Sortim de Setcases per la carretera que va a Ulldeter fins en un revolt molt marcat on aparcarem el cotxe. En la mateixa corba comença el camí que puja per la Coma de l'Orri.  Seguim la pista que sembla que vagi a la vall del Ter, i que la Coma de l'Orri queda a la nostra esquerra, passats uns 400 metres trobarem una trenca a l'esquerra, creuem el riu Ter, i anem caminant per entrar-nos, ara si, a la Coma de l'Orri, anem pujant pel bosc, fins que una clariana passem al cantó esquerra del riu, seguim pujant fins a la Coma (Prat de la Jaça del Mig). Ara ja podem veure la Piràmide a la nostra esquerra sobre nostre. Seguim pujant per una especie de vall a l'esquerra de la Coma de l'Orri fins que passem la Piràmide, després comencem a pujar en diagonal fins que creuem la tartera i ens trobam a peu de via. Fites en la tartera. Aprox. 1,30 hores de camí.

La Via: En un lloc preciós, sense una exigència en la seva dificultat, està ben buscada i en el conjunt la fa recomanable. 

Material: Via equipada, però ens pot ésser útil algun friend mitja i algun alien. Nosaltres només en vàrem posar un en tota la via. Porteu 8 bagues exprés. 

Descripció: La via comença a uns 20 metres a l'esquerra de la cova (Fita al peu i parabolt visible).

1ª Tirada:  45 metres, IV, V. 6 parabolts.  Primer superarem un petit muret per entrar a un tram més tombat, anem pujant per uns diedres i plaques fins que ens situen sota una especia de sostret que haurem de superar per la dreta. Sobre mateix trobarem la primera reunió.

2ª Tirada: 45 metres, IV, 4 parabolts. Sobre nostre veurem un pinet, pujarem per una especia de diedre fins a la seva alçada, aquí anirem en diagonal a l'esquerra fins que trobarem la reunió. 

3ª Tirada: 50 metres, IV, III, 3 parabolts. Sortim verticals per unes plaques, anem seguin sempre vertical fins a trobar el tercer parabolt, des d'aquí, ja veurem la 3ª reunió en un arbre. Anirem fins a la reunió en diagonal a l'esquerra.

4ª Tirada: 30 metres, III, 2 parabolts. Anirem en diagonal a la dreta fins a  trobar el primer parabolt. Des d'aquí seguirem un xic vertical fins a trobar la reunió a l'esquerra d'un sostre en forma de mitja lluna que barra la paret. 

5ª Tirada: 40 metres, IV, IV+, 6 parabolts. Sortim a l'esquerra a cercar un esperonet, seguim pujant vertical i sempre trobarem els parabolts a la nostra esquerra. Passos bonics, malgrat algun pas cal vigilar amb la roca.

6ª Tirada: 50 metres: IV,  V,  IV, 8 parabolts. Un xic a la nostra dreta surt un diedre que anirem seguint fins a situar-nos sota d'una placa, que passarem de esquerra a dreta, (podem posar un friend a la nostra dreta. Un cop superada la placa amb uns passos atlètics, seguirem pujant per una especie de grades ja més fàcils fins el cim. Atenció al fregament de les cordes. 

Descens: ràpel per la mateixa via. 

Horari: 2,3 a 3h per la via. 1 h a 1,30 de ràpels,




Apa a escalar que el mon s'acaba!!!







4 comentaris:

  1. Un indret molt maco, aquesta me l'apunto ! Preciosa ressenya Manel

    ResponElimina
  2. Enhorabona Manel i Ita ! amb aquesta calor aquesta via pot ser un bon recurs, gràcies per la informació.
    El Card aquest de la foto és el Panical Blau i la flor groguenca és Genciana.

    ResponElimina

Deixeu un comentari i us contestaren tan aviat com puguem